przepis-na-kobiete.pl

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym

Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
mięta świeża - 2 g
cukier trzcinowy - 150 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka orkiszowa - 410 g
daktyle suszone - 200 g
kakao - 50 g
orzech laskowy - 250 g
malina - 120 g
syrop klonowy - 2 łyżki
wanilia - 3 g
nasiona chia - 1 łyżka
mleczko kokosowe - 400 ml
olej rzepakowy - 120 ml
siemię lniane, mielone - 14 g
sok z cytryny - 1 łyżka
woda - 120 ml
napój ryżowy - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.
2.PIECZEMY CIASTO:
Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM ORZECHOWY:
Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-MALINOWY:
Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.
5.DEKORUJEMY TORT:
Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Formy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce mieszamy siemię lnianie z 90 ml wody i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy. W drugiej dużej misce łączymy ze sobą wszystkie suche składniki. Do siemienia lnianego dodajemy pozostałą część mokrych składników i mieszamy dokładnie trzepaczką. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę mleka lub wody.

2

PIECZEMY CIASTO

Ciasto przelewamy do dwóch foremek i pieczemy przez około 25-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy najpierw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach przez 5 minut, następnie wyciągamy ciasto i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM ORZECHOWY

Daktyle namaczamy w ciepłej wodzie przez około 10 minut, następnie odcedzamy. Do misy blendera dodajemy daktyle, orzechy, mleko ryżowe i kakao. Całość miksujemy do pożądanej konsystencji.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWO-MALINOWY

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do miski. Dodajemy syrop klonowy, nasionka wydrążone z laski wanilii, nasiona chia i maliny. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

DEKORUJEMY TORT

Na środek patery wykładamy odrobinę kremu orzechowego. Układamy jeden spód i rozsmarowujemy na nim część kremu orzechowego. Przykrywamy drugim spodem. Całe ciasto pokrywamy pozostałym kremem orzechowym. Na górę wykładamy krem waniliowo-malinowy. Układamy owoce i dekorujemy świeżą miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6368 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

398 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

7,6 g

Podobne przepisy