przepis-na-kobiete.pl

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem

Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 120 g
cukier trzcinowy - 120 g
jajko - 1 szt.
mąka pszenna - 230 g
proszek do pieczenia - 2 płaska łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 2 szczypty
czekolada deserowa - 100 g
mleko 3,2% - 2 łyżki
croissant - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę dość drobno siekamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA:
Cukier i masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy na dość puszystą masę. Następnie dodajemy jajko. Kiedy składniki się połączą ,do misy miksera wlewamy mleko i dalej mieszamy.
3.NADZIEWAMY CROISSANTY CIASTEM:
Z ciasta na ciasteczka formujemy 10 kulek wielkości gałek lodów, z których następnie przygotowujemy wałeczki trochę krótsze niż długość croissanta. Połową wałeczków nadziewamy przekrojone wzdłuż niemal na pół croissanty. Z pozostałego ciasta formujemy płaskie kawałki lekko zaostrzone na końcach i układamy je wzdłuż na wierzchu rogalików.
4.PIECZEMY CROOKIES:
Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C.
Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Czekoladę dość drobno siekamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA CIASTECZKA

Cukier i masło umieszczamy w misie miksera i dokładnie ucieramy na dość puszystą masę. Następnie dodajemy jajko. Kiedy składniki się połączą ,do misy miksera wlewamy mleko i dalej mieszamy.

3

NADZIEWAMY CROISSANTY CIASTEM

Z ciasta na ciasteczka formujemy 10 kulek wielkości gałek lodów, z których następnie przygotowujemy wałeczki trochę krótsze niż długość croissanta. Połową wałeczków nadziewamy przekrojone wzdłuż niemal na pół croissanty. Z pozostałego ciasta formujemy płaskie kawałki lekko zaostrzone na końcach i układamy je wzdłuż na wierzchu rogalików.

4

PIECZEMY CROOKIES

Tak przygotowane ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 15-20 minut w temperaturze 175°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4507,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

450,8 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

53,9 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl