przepis-na-kobiete.pl

Ciasto z brzoskwiniami • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Ciasto z brzoskwiniami

Wegańskie ciasto pełne soczystych brzoskwiń! Zobacz, jakie to łatwe, i wypróbuj przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna - 1,5 szkl
mąka migdałowa - 110 g
siemię lniane, mielone - 35 g
napój migdałowy - 230 g
ocet jabłkowy - 1 łyżka
olej z pestek winogron - 65 ml
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
syrop z agawy - 125 ml
brzoskwinia - 3 szt.
cukier puder - 5 g
migdały płatki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do dużej miski dajemy mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
2.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI:
Do drugiej miski dajemy syrop klonowy, napój migdałowy, olej i ocet jabłkowy. Całość dobrze mieszamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Nieobrane ze skórki brzoskwinie kroimy w kostkę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą kuchenną. Do ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie. Raz jeszcze mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 45 minut (do momentu, w którym patyczek będzie suchy).
4.DEKORACJA PRZED PODANIEM:
Opcjonalnie ciasto przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto z brzoskwiniami

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI

Do dużej miski dajemy mąkę pszenną, mielone migdały, siemię lniane, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną – wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

2

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI

Do drugiej miski dajemy syrop klonowy, napój migdałowy, olej i ocet jabłkowy. Całość dobrze mieszamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Nieobrane ze skórki brzoskwinie kroimy w kostkę. Suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy rózgą kuchenną. Do ciasta dodajemy pokrojone brzoskwinie. Raz jeszcze mieszamy. Całość przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone w plastry. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ok. 45 minut (do momentu, w którym patyczek będzie suchy).

4

DEKORACJA PRZED PODANIEM

Opcjonalnie ciasto przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3022,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

377,8 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

47,2 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy