przepis-na-kobiete.pl

Ciasto gryczano-jogurtowe • przepis • składniki • przygotowanie

Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Ciasto gryczano-jogurtowe

Upiecz gryczany biszkopt i przełóż go domową konfiturą z suszonych żurawin. Do tego jogurt naturalny i świeże owoce!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 4 szt.
masło - 75 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
mąka gryczana - 150 g
jabłko czerwone - 120 g
jogurt grecki - 150 g
malina - 250 g
mięta świeża - 2 g
miód - 50 g
żurawina suszona - 200 g
sok jabłkowy - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.Przygotowujemy składniki na biszkopt:
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
2.Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy:
Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.
3.Smażymy konfiturę żurawinową:
Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.
4.Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą:
Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.
Ciasto gryczano-jogurtowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotowujemy składniki na biszkopt

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

2

Pieczemy biszkopt gryczano-jabłkowy

Miód podgrzewamy i wlewamy cienkim strumieniem do białek, cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz roztopione masło (nie przerywamy ubijania). Gdy składniki się połączą, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jabłka. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką gryczaną formy. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 170°C (grzałka góra – dół). Studzimy.

3

Smażymy konfiturę żurawinową

Na suchą patelnię wrzucamy suszone żurawiny i zalewamy je sokiem. Doprowadzamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 30-40 minut. Ponownie stawiamy patelnię na niewielkim ogniu i gotujemy do momentu uzyskania konsystencji konfitury. Pod koniec dodajemy miód, studzimy.

4

Przekładamy ciasto jogurtem i konfiturą

Biszkopt przekrawamy na 2 blaty tej samej grubości. Spód smarujemy równomiernie połową jogurtu i rozkładamy 2/3 konfitury. Przykrywamy drugim biszkoptem, ponownie smarujemy jogurtem i wykładamy pozostałą ilość konfitury żurawinowej. Zdobimy świeżymi malinami i listkami świeżej mięty lub melisy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2857,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

178,6 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

30,1 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

4 g

Podobne przepisy