Ciasto Balladyna • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto Balladyna z galaretką malinową i czekoladowym biszkoptem to wyjątkowy deser, który zachwyci swoją delikatnością i bogactwem smaków. Połączenie puszystego biszkoptu, kremowej masy, herbatników i owocowej galaretki sprawia, że każdy kęs smakuje naprawdę wyjątkowo. Odkryjcie nasz przepis na to bogate ciasto!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Do miski wsypujemy cukier, a potem dodajemy jajka. Ubijamy wszystko mikserem na wysokich obrotach, aż cukier całkiem się rozpuści. Pod koniec ubijania dodajemy chłodną wodę oraz olej. Zmniejszamy obroty do minimum i miksujemy przez 4-5 sekund. Odkładamy mikser.
PRZESIEWAMY MĄKI I KAKAO
Do masy jajecznej przesiewamy obie mąki oraz kakao. Robimy to powoli, mieszając delikatnie szpatułką.
WYKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylewamy do niej ciasto.
PIECZEMY BISZKOPT
Wsuwamy formę do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 23 minuty. Biszkopt powinien być delikatnie rumiany, ale nie przypalony.
STUDZIMY I KROIMY BISZKOPT
Po upieczeniu zostawiamy biszkopt na jakieś 15 minut w piekarniku, a potem wyciągamy formę. Delikatnie okrajamy biszkopt od ścianek formy, aby bez trudu można było go wyjąć. Zdejmujemy boki formy i odwracamy ciasto na drugą stronę. Ściągamy z niego papier i kroimy ciasto w poprzek na dwa blaty.
MYJEMY FORMĘ I PRZEKŁADAMY BISZKOPT Z POWROTEM
Formę od ciasta myjemy i suszymy. Układamy papier do pieczenia aż pod same brzegi formy. Górną część ciasta przekładamy do blaszki. Zapinamy boki. Biszkopt nasączamy kawą zbożową. Drugą część ciasta zostawiamy na desce do krojenia i przykrywamy czystą suchą ściereczką.
UBIJAMY ŚMIETANKĘ Z CUKREM
Myjemy i osuszamy miskę po cieście. Wlewamy do niej śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy wszystko mikserem, zaczynając od małych obrotów i stopniowo je zwiększając. Śmietana powinna być ubita na sztywno.
ŁĄCZYMY SERY Z ŻELATYNĄ
Do dużej miski dodajemy serki homogenizowane i twaróg. W małej miseczce łączymy ze sobą żelatynę i wrzątek i mieszamy, aż się rozpuści. Miksujemy sery na średnich obrotach, a potem powoli dodajemy ciepłą żelatynę, wciąż mieszając.
ŁĄCZYMY ZE SOBĄ ŚMIETANĘ I SEROWĄ MASĘ
Do miski z serami dodajemy powoli ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
TWORZYMY PIERWSZĄ WARSTWĘ CIASTA
Na spód biszkoptowy wykładamy połowę masy serowej i wyrównujemy ją. Rozkładamy na niej herbatniki, tak, aby przykryły serową masę.
DODAJEMY KAJMAK
Smarujemy warstwę herbatnikową kajmakiem o temperaturze pokojowej, a potem rozkładamy na nim kolejną warstwę herbatników.
DODAJEMY KOLEJNĄ WARSTWĘ KREMU
Na herbatnikach układamy kolejną porcję kremu, a potem przykrywamy go blatem biszkoptowym. Dociskamy go do masy.
WKŁADAMY CIASTO DO LODÓWKI
Formę z ciastem wkładamy do lodówki na ok. 10-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI
Do rondelka wlewamy wrzątek, a potem wsypujemy do niego galaretki i mieszamy, aż całkowicie się rozpuszczą. Galaretkę odkładamy na bok do wystudzenia, a gdy wystygnie, wkładamy rondelek do lodówki na 5-6 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MALINY
Maliny starannie myjemy i osuszamy. Delikatnie kroimy je na połówki lub ćwiartki.
WYKŁADAMY GALARETKĘ NA CIASTO
Ostudzoną, chłodną galaretkę, która zaczyna delikatnie tężeć, wlewamy delikatnie na wyciągnięte z lodówki ciasto. Dodajemy maliny i rozkładamy je równomiernie.
CHŁODZIMY CIASTO
Gotowe ciasto Balladyna wkładamy do lodówki na 3,5 godziny, aby galaretka dobrze stężała. Po upływie wyznaczonego czasu ciasto jest gotowe do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6456,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,4 kcal
Tłuszcz
36,4 g
Węglowodany
78 g
Błonnik
4,5 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowy pasztet wołowy
Domowy pasztet wołowy to niezwykle aromatyczne, wykwintne danie, które potrafi zachwycić swoim złożonym smakiem. Jego przygotowanie może być nieco bardziej wymagające niż wersji wieprzowej, ale efekt z pewnością wynagrodzi wszelki wysiłek. Oto przepis na wyjątkowy pasztet wołowy, który sprawdzi się na co dzień, jak i od święta!

Krem karmelowy (Dulce de leche)
Dulce de leche, czyli wyjątkowy krem karmelowy pochodzący z Ameryki Południowej. Delikatnie różni się od popularnego w naszym kraju kajmaku i zdecydowanie warto przygotować go w domu!

Fondant czekoladowy – lava cake
Ciasteczko wypełnione po brzegi czekoladą? Wypróbuj przepis Kingi na lava cake, czyli fondant czekoladowy, który zachwyci Cię ilością czekolady!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Mini Pavlova
Mini Pavlova to elegancki i pyszny deser, który zachwyca swoją lekkością. Składająca się z chrupiącej bezy Pavlova, ozdobiona bitą śmietaną oraz świeżymi owocami, stanowi doskonały wybór na różne okazje. Ten cukierniczy klasyk w wersji mini jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zrobić wrażenie na swoich gościach. Jak ją zrobić? Przekonajcie się sami!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Francuskie makaroniki
Klasyka francuskiego cukiernictwa - makaroniki przełożone pysznym kremem!

Tort cytrynowy na specjalne okazje
Paweł pokaże Ci, jak przygotować tort idealny na specjalne okazje! Zasmakuje wszystkim fanom cytrynowych wypieków.

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!