przepis-na-kobiete.pl

Ciasto à la 3 Bit • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Ciasto à la 3 Bit

Ciasto, które smakuje jak znane słodycze? Oto przepis Pawła na pyszny deser z herbatnikami, kremem budyniowym i śmietaną. Wypróbujcie koniecznie!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 200 g
mleko - 500 ml
budyń waniliowy - 80 g
wanilia - 3 g
woda - 40 ml
żelatyna - 10 g
śmietana 30% - 400 ml
cukier puder - 5 g
olej - 2 łyżki
czekolada mleczna - 100 g
masa krówkowa - 460 g
herbatniki - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.UKŁADAMY HERBATNIKI:
Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.
2.WYKŁADAMY MASĘ KRÓWKOWĄ:
Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.
3.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.
4.UCIERAMY MASŁO I ROBIMY KREM BUDYNIOWY:
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.
5.WYKŁADAMY KREM BUDYNIOWY:
Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.
6.PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:
Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.
7.WYKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ:
Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.
Ciasto à la 3 Bit

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UKŁADAMY HERBATNIKI

Formę smarujemy olejem i oprószamy cukrem pudrem. Na dnie formy układamy warstwę herbatników.

2

WYKŁADAMY MASĘ KRÓWKOWĄ

Masę krówkową przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy na herbatniki (1/3 masy pozostawiamy do dekoracji ciasta). Następnie układamy kolejną warstwę herbatników.

3

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

W rondelku zagotowujemy 300 ml mleka. Do pozostałych 200 ml wsypujemy budyń (obydwa opakowania) i dobrze mieszamy. Gdy mleko w rondelku się zagotuje, wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i studzimy.

4

UCIERAMY MASŁO I ROBIMY KREM BUDYNIOWY

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy wystudzony budyń i całość dobrze mieszamy.

5

WYKŁADAMY KREM BUDYNIOWY

Gotowy krem budyniowy rozkładamy równomiernie na herbatnikach i układamy kolejną warstwę herbatników. Ciasto wstawiamy do lodówki.

6

PRZYGOTOWUJEMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ

Żelatynę namaczamy w wodzie i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem waniliowym. Następnie dosypujemy cukier puder i dalej ubijamy.

7

WYKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ

Rozpuszczoną żelatynę łączymy z ubitą śmietanką i dokładnie mieszamy. Gotową masę równomiernie rozkładamy na schłodzonym cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki na około godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7333,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

523,8 kcal

🥑

Tłuszcz

29,4 g

🌾

Węglowodany

57,3 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Ciasto à la 3 Bit - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl