Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY KURCZAKA
Ocet balsamiczny mieszamy z miodem i 2 łyżkami oliwy. Pierś kurczaka kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso marynujemy w przygotowanej marynacie przez ok. 10 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CIABATTĘ
Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Układamy na patelni wewnętrzną stroną do dołu i grillujemy przez ok. 1,5 minuty. Następnie wewnętrzną stronę smarujemy pesto.
GRILLUJEMY KURCZAKA I BAKŁAŻANA
Zamarynowanego kurczaka grillujemy przez ok. 2 minuty. Następnie na patelni grillujemy posmarowane oliwą plastry bakłażana, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Na dolnej połówce ciabatty układamy kolejno: bakłażan, suszone pomidory, kawałki kurczaka, plastry mozzarelli i listki bazylii. Gotową kanapkę przykrywamy górną połową ciabatty i grillujemy jeszcze przez ok. 2 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1028 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1028 kcal
Tłuszcz
58,4 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
2,2 g
Białko
65,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Trifle kawowo-bananowy
Uwielbiasz smak kawy także w deserach? W takim razie koniecznie wypróbuj to niezwykłe połączenie kawy, karmelu, bananów i mascarpone!

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową
Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kluski francuskie z sosem szpinakowym
Lekkie i puszyste kluski francuskie w połączeniu z aromatycznym sosem szpinakowym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Awokado zapiekane z jajkiem
Nowoczesny pomysł na śniadanie! Awokado zapiekane z jajkami podane z grzankami z masłem miętowym.

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brzoskwiniowe smoothie z arbuzem i winogronami
Sok winogronowy to pyszna podstawa smoothie. Dodaj kilka owoców i wyśmienity smak gwarantowany!

Piersi gęsi w pomarańczach z pyzami i kapustą z jabłkami
Wielkopolskie smaki w Kuchni Lidla! Gęś z pyzami własnego wyrobu z pyszną czerwoną kapustą z jabłkami!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!