przepis-na-kobiete.pl

Carpaccio z buraka • przepis • składniki • przygotowanie

Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Carpaccio z buraka

Proste, ale eleganckie carpaccio z buraka będzie świetną przystawką na domowej uczcie we włoskim stylu lub smaczną przekąską między posiłkami!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
burak - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
nasiona słonecznika - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
pistacje - 1 łyżka
rukola - 40 g
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
2.PODAJEMY CARPACCIO:
Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.
Carpaccio z buraka

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki w skórkach zawijamy w folię, układamy na blasze i pieczemy do miękkości (ok. 1 godziny) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

2

PODAJEMY CARPACCIO

Plastry buraka rozkładamy na talerzu i posypujemy pistacjami rozdrobnionymi w moździerzu oraz pestkami słonecznika podprażonymi na suchej patelni. Na wierzchu układamy warstwę rukoli, a całość przyprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

590 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

147,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,8 g

🌾

Węglowodany

12,3 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy

Carpaccio z buraka - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl