przepis-na-kobiete.pl

Semifreddo z czarnym sezamem • przepis • składniki • przygotowanie

Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Semifreddo z czarnym sezamem

Coś z lodów, coś z ciasta i coś z musu – semifreddo łączy w sobie wiele cech i smakuje każdemu! Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Pawła. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 120 g
masło - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 100 ml
jajko - 4 szt.
syrop klonowy - 80 g
wanilia - 6 g
śmietana 30% - 300 ml
malina - 120 g
mięta świeża - 2 g
porzeczka - 45 g
sezamki - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE:
Żółtka łączymy w misce z syropem klonowym. Dodajemy nasionka laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas ubijamy jej zawartość za pomocą rózgi, by żółtka nie ścięły się, a masa stała się puszysta i napowietrzona.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SEMIFREDDO:
Do schłodzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by uzyskać konsystencję musu.
3.PRZELEWAMY MASĘ DO KEKSÓWKI:
Połowę masy przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę masy kruszymy połowę sezamków, które następnie zalewamy drugą połową masy. Wyrównujemy.
4.MROZIMY SEMIFREDDO:
Semifreddo umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia się masy. Deser najlepiej przygotować wieczorem i spożywać następnego dnia.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY:
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Gdy składniki się połączą, mieszamy sos. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
6.PODAJEMY SEMIFREDDO:
Zmrożone semifreddo wyjmujemy z keksówki i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami (np. malinami lub porzeczkami) i sosem karmelowym.
Semifreddo z czarnym sezamem

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY ŻÓŁTKA NA PARZE

Żółtka łączymy w misce z syropem klonowym. Dodajemy nasionka laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy śmietankę. Miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą i cały czas ubijamy jej zawartość za pomocą rózgi, by żółtka nie ścięły się, a masa stała się puszysta i napowietrzona.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA SEMIFREDDO

Do schłodzonej masy stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi, by uzyskać konsystencję musu.

3

PRZELEWAMY MASĘ DO KEKSÓWKI

Połowę masy przelewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Na warstwę masy kruszymy połowę sezamków, które następnie zalewamy drugą połową masy. Wyrównujemy.

4

MROZIMY SEMIFREDDO

Semifreddo umieszczamy w zamrażarce. Mrozimy do całkowitego zestalenia się masy. Deser najlepiej przygotować wieczorem i spożywać następnego dnia.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS KARMELOWY

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Gdy składniki się połączą, mieszamy sos. Dodajemy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.

6

PODAJEMY SEMIFREDDO

Zmrożone semifreddo wyjmujemy z keksówki i kroimy na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Podajemy ze świeżymi sezonowymi owocami (np. malinami lub porzeczkami) i sosem karmelowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2074,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

37,4 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Semifreddo z czarnym sezamem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl