Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym • przepis • składniki • przygotowanie
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SZPINAK Z BAZYLIĄ
Szpinak i bazylię myjemy, osuszamy i miksujemy. Ocieramy skórkę z całej limonki i wyciskamy z niej sok – miksujemy wraz ze szpinakiem i bazylią.
PIECZEMY BISZKOPT
Jajka ubijamy. Stopniowo dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Miękkie masło dodajemy do masy jajecznej, cały czas miksując. Dolewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy zmiksowany szpinak z bazylią – mieszamy. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki łączymy, energicznie mieszając. Ciasto przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C na około 14-15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MUS MALINOWY
Żelatynę namaczamy w 50 ml zimnej wody i rozpuszczamy w mikrofalówce bądź kąpieli wodnej. Maliny miksujemy wraz z cukrem pudrem i jogurtem naturalnym, a następnie łączymy w dużej misce z żelatyną. Schłodzoną śmietankę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do masy malinowo-jogurtowej, cały czas mieszając. Mus odstawiamy do lodówki do stężenia (około 45-50 minut).
WYCINAMY KÓŁKA Z BISZKOPTU
Pierścieniem cukierniczym o średnicy około 6-7 cm wycinamy z biszkoptu koła. Mus malinowo-jogurtowy przekładamy do worka cukierniczego.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2564,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,1 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
90,9 g
Błonnik
14,9 g
Białko
14,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Placki z selera
Wypróbuj przepis Kingi na placki z selera smażone bez tłuszczu!

Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
Pieczone jabłka z chrzanem świetnie się sprawdzą jako dodatek do mięs. Spróbuj!

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Noworoczne orzeźwienie
Chrupiąca kruszonka i pianka cytrynowa tworzą pyszne połączenie, które osłodzi każdą zabawę sylwestrową!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Lizaki w kształcie reniferków
Ciasteczkowe lizaki w kształcie reniferów to superzabawa w kuchni dla całej rodziny oraz pomysł na jadalny prezent dla najbliższych!

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Domowe lody śmietankowe z kruszonką
Zobacz, jak przygotować wyjątkowy deser! Domowe lody śmietankowe, migdałowa kruszonka i morele zatopione w gorącym syropie cukrowym.