przepis-na-kobiete.pl

Bezowy tort cytrynowy • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Bezowy tort cytrynowy

Słodki deser w doskonałej cenie - bezowy torcik przełożony cytrynowym kremem!

Czas przygotowania
210 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 2 szt.
jajko - 5 szt.
woda - 30 g
żelatyna - 10 g
śmietana 36% - 400 ml
cukier - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.BIAŁKA O TEMPERATURZE POKOJOWEJ:
ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C przez 2,5-3 godziny.
2.CYTRYNĘ DOKŁADNIE MYJEMY, ŚCIERAMY:
z niej skórkę i wyciskamy sok. Żółtka i cukier ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok wraz ze skórką cytrynową i mieszamy do momentu zgęstnienia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy ją do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą cytrynową. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki.
3.BEZOWE BLATY PRZEKŁADAMY CYTRYNOWYM:
kremem. Wierzch tortu posypujemy startą skórką z drugiej, dokładnie umytej cytryny.
Bezowy tort cytrynowy

Czas przygotowania

210 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BIAŁKA O TEMPERATURZE POKOJOWEJ

ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20 cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 90°C przez 2,5-3 godziny.

2

CYTRYNĘ DOKŁADNIE MYJEMY, ŚCIERAMY

z niej skórkę i wyciskamy sok. Żółtka i cukier ubijamy w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sok wraz ze skórką cytrynową i mieszamy do momentu zgęstnienia. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, odstawiamy do napęcznienia, po czym dodajemy ją do przygotowanej masy. Dokładnie mieszamy i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z masą cytrynową. Przygotowany krem wstawiamy do lodówki.

3

BEZOWE BLATY PRZEKŁADAMY CYTRYNOWYM

kremem. Wierzch tortu posypujemy startą skórką z drugiej, dokładnie umytej cytryny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3293,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

411,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,8 g

🌾

Węglowodany

66,6 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy

Bezowy tort cytrynowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl