Bezglutenowe ciasto z daktylami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI
Daktyle dość drobno siekamy. Mielone migdały, mąkę ziemniaczaną, sól, skórkę startą z pomarańczy, cynamon i posiekane daktyle dodajemy do miski i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK
Żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy przygotowaną wcześniej mieszankę mielonych migdałów i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.
UBIJAMY BIAŁKA
Białka jajek ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich pozostały cukier. Na koniec dodajemy także łyżeczkę soku z cytryny i jeszcze moment ubijamy.
ŁĄCZYMY MASĘ MIGDAŁOWĄ Z BIAŁKAMI
Do masy migdałowej stopniowo dodajemy ubite białka delikatnie i dokładnie mieszając.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez ok. 60 minut lub do momentu, kiedy włożony do ciasta patyczek pozostanie suchy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3419,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
342 kcal
Tłuszcz
17,7 g
Węglowodany
36,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z młodych warzyw
Szybka i prosta sałatka z młodych warzyw, to świetny pomysł na smaczną przekąskę w ciągu dnia. Zasmakuj w warzywach!

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
Dorsz na parze podany z odpowiednimi dodatkami to prawdziwy przysmak. Sprawdź, jak w prosty sposób przygotować to wyjątkowe danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą
Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dakos – przepis na grecką przekąskę
Dakos to tradycyjna przystawka kuchni greckiej pochodząca z Krety. Chrupiąca grzanka podana z soczystymi pomidorami i serem solankowym skropiona delikatnie oliwą to prawdziwa poezja smaków. Zanurz się w świat śródziemnomorskiej kuchni przygotuj wraz z nami greckie dakos!

Zabajone z owocami
Krem jajeczny, chrupiące ciasteczka i świeże owoce łączą się w prostym i pysznym deserze Pawła! Sprawdź przepis i przygotuj klasyczne zabajone dla siebie i bliskich.

Sałatka ze szparagami i serem pleśniowym Blu Fou
Niektóre składniki tworzą duety idealne – tak jak szparagi i ser pleśniowy! Przygotuj prostą sałatkę z zielonych szparagów i ciesz się ich niepowtarzalnym smakiem.