przepis-na-kobiete.pl

Bezglutenowe ciasto śliwkowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Bezglutenowe ciasto śliwkowe

Ciasto bez glutenu? Wypróbuj przepis Pawła na pyszne ciasto ze śliwkami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 14
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 30 g
cukier puder - 150 g
jajko - 3 szt.
masło - 150 g
orzech włoski - 150 g
pomarańcza - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śliwka - 300 g
mąka bezglutenowa - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY ŚLIWKI NA CZĄSTKI:
Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Kroimy na cząstki. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Za pomocą miksera starannie ucieramy składniki do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka. 100 g orzechów włoskich mielemy i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie dodajemy około 60 ml soku z pomarańczy. Drugą pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do masy.
2.BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM:
Białka ubijamy z cukrem kryształem. Łączymy z całą masą. Formę o średnicy około 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę i równo rozsmarowujemy.
3.NA WIERZCHU CIASTA UKŁADAMY ŚLIWKI I ORZECHY:
Na wierzchu układamy śliwki. Pozostałą część orzechów grubo siekamy i posypujemy nimi  obficie ciasto (możemy posypać jeszcze cukrem trzcinowym, jeśli wolimy słodsze ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 50-55 minut.
Bezglutenowe ciasto śliwkowe

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 14

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY ŚLIWKI NA CZĄSTKI

Śliwki myjemy i wydrążamy z nich pestki. Kroimy na cząstki. Białka oddzielamy od żółtek. Do miski przekładamy miękkie masło i wsypujemy cukier puder. Za pomocą miksera starannie ucieramy składniki do uzyskania puszystej konsystencji. Stopniowo dodajemy żółtka. 100 g orzechów włoskich mielemy i łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Następnie dodajemy około 60 ml soku z pomarańczy. Drugą pomarańczę dokładnie myjemy, ścieramy z niej skórkę i dodajemy do masy.

2

BIAŁKA UBIJAMY Z CUKREM

Białka ubijamy z cukrem kryształem. Łączymy z całą masą. Formę o średnicy około 30 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką. Przekładamy masę i równo rozsmarowujemy.

3

NA WIERZCHU CIASTA UKŁADAMY ŚLIWKI I ORZECHY

Na wierzchu układamy śliwki. Pozostałą część orzechów grubo siekamy i posypujemy nimi  obficie ciasto (możemy posypać jeszcze cukrem trzcinowym, jeśli wolimy słodsze ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 50-55 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3687,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

263,4 kcal

🥑

Tłuszcz

16,6 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy

Bezglutenowe ciasto śliwkowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl