Babka pistacjowa • przepis • składniki • przygotowanie
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
Masło roztapiamy w garnku, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone masło przelewamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy przez około 5 minut. Następnie wbijamy jajka i ubijamy całość przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy krem orzechowo-pistacjowy, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się połączą.
PIECZEMY BABKĘ
Piekarnik nagrzewamy do 170°C (bez termoobiegu, góra-dół). Gotową masę przelewamy do dokładnie umytej i osuszonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut (aż włożony do ciasta patyczek będzie suchy).
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, a następnie dodajemy krem orzechowo-pistacjowy. Całość dokładnie mieszamy, tworząc gładką polewę.
DEKORUJEMY BABKĘ
Przestudzoną babkę polewamy przygotowaną polewą. Na koniec posypujemy ją posiekanymi pistacjami i cukrowymi dekoracjami Belbake.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3755,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
0,2 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.

Angielskie śniadanie — przepis
Śniadanie angielskie to ikona brytyjskiej tradycji kulinarnej, które znane jest od wieków. Od chrupiącego bekonu po soczyste pomidory i jajka w różnych postaciach — śniadanie angielskie to uczta, która nasyci Cię na całą pierwszą połowę dnia! Poznaj sposób na autentyczne pełne angielskie śniadanie, który skradnie Ci serce.

Suflet z mango
Suflet z mango – słoneczny deser według przepisu Pawła Małeckiego. Jesteśmy pewni, że go pokochasz!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Focaccia. Przepis z burratą i oliwkami
Stworzona do tego, by się nią dzielić! Focaccia z dodatkiem rozmarynu, sera burrata i najlepszej oliwy będzie smakowała każdemu, kto sięgnie po kawałek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kotleciki z batatów i kaszy
Karol na pewno zachwyci Cię swoim przepisem na danie wegetariańskie! Spróbuj pieczonych kotlecików z batatów z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Pudding jaglany z kaki
Słodkie śniadanie czy owocowy podwieczorek? Jaglany pudding z kaki jest tak prosty i pyszny, że nie warto wybierać – niech jak najczęściej gości w Twoim menu!

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!