Pizza 4 sery • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza 4 sery to doskonałe połączenie parmezanu, mozzarelli, sera ementaler i sera koziego, czyli idealny przepis na pizzę z dużą ilością sera.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PIZZĘ
Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 4 łyżki oliwy mieszamy w dużej misce. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w 150 ml letniej wody, dodajemy do mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia (powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie).
ROBIMY SOS DO PIZZY
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na pozostałej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Dodajemy passatę, doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Sos dusimy przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Parmezan ścieramy na tarce. Mozzarellę osączamy i kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy i kroimy na pół.
FORMUJEMY PIZZĘ
Ciasto zagniatamy ponownie. Dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy, podsypując odrobiną mąki. Formujemy okrągłe pizze, a następnie przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia.
PIECZEMY PIZZĘ
Każdą pizzę smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego, na którym układamy parmezan, mozzarellę i ementaler. Za pomocą 2 łyżeczek układamy porcje koziego serka i posypujemy oliwkami. Pizze pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do 225°C przez około 15 minut, aż będą chrupiące.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3438,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
859,7 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
66,2 g
Błonnik
43,4 g
Białko
43,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczny talerz obfitości
Talerz aromatycznych przekąsek o wyjątkowym smaku, który urozmaici niejedne święta i sprawi, że stół ze śniadaniem wielkanocnym będzie się przepięknie prezentował. Spróbuj go skomponować i zaskocz najbliższych!

Zapiekany makaron sycylijski
Wyjątkowy makaron anelletti zapiekany z bakłażanem, aromatycznymi serami i mieloną wołowiną. Przygotuj tę pełną warzyw zapiekankę, aby zachwycić się sycylijskim daniem we własnym domu.

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Tarta z fenkułem, kurkami i pomidorami
Lubisz kurki i warzywa? Upiecz je na kruchym spodzie korzystając z przepisu Darii na wyjątkową tartę. Zasmakuje każdemu!

Pieczone ziemniaki nadziewane
Ziemniaki to świetny dodatek do dań z grilla! Wypróbuj je w nowej wersji – nadziewane fetą, awokado, suszonymi pomidorami i z nutą słodyczy w postaci granatu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto z warzywami
zrobić to pyszne, włoskie danie? Poznaj przepis oraz triki podpatrzone od topowych szefów

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Sałatka z makaronu sojowego podawana z ostrymi klopsikami z mięsa mielonego
Sałatkę makaronową możesz przygotować także w stylu azjatyckim. Poznaj przepis!