przepis-na-kobiete.pl

Babka marchewkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!

Babka marchewkowa

Czy babka wielkanocna zawsze musi być klasyczna? Pewnie, że nie! Jeśli szukasz ciekawej odmiany, babka marchewkowa będzie strzałem w dziesiątkę! Niezwykle wilgotna, aromatyczna i delikatna, a dodatek marchwi nadaje jej naturalnej słodyczy oraz pięknego koloru. Poznaj nasz przepis na pyszną babkę marchewkową!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

marchew - 350 g
mąka pszenna - 350 g
cukier drobny - 230 g
olej rzepakowy - 220 ml
mąka migdałowa - 90 g
jajko - 4 szt.
proszek do pieczenia - 12 g
sól - 1 szczypta
cukier puder - 250 g
woda - 4 łyżki
masło - 1,5 łyżki
bułka tarta - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARCHEW:
Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Potem ścieramy ją na tarce do miski.
2.UBIJAMY OLEJ Z CUKREM:
Do misy miksera wlewamy olej i dodajemy cukier, a potem ubijamy na wysokich obrotach.
3.DODAJEMY JAJKA:
Gdy utworzy się piana, dodajemy powoli jajka. Jedno po drugim, cały czas miksując. Wyłączamy mikser, kiedy składniki się połączą.
4.DODAJEMY MARCHEW:
Do masy dodajemy marchew i mieszamy szpatułką.
5.DODAJEMY PRZESIANE MĄKI I PROSZEK DO PIECZENIA:
Przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól wprost do masy. Mieszamy delikatnie szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
6.PIECZEMY BABKĘ:
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu studzimy babkę w formie przez 15 minut, a potem wyciągamy ją z formy i studzimy na talerzu.
7.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER:
Ciepłą wodę z cukrem pudrem łączymy ze sobą w miseczce. Energicznie mieszamy wszystko, aż masa stanie się jednolita.
8.DEKORUJEMY BABKĘ:
Gotowym lukrem dekorujemy babkę i gotowe!
Babka marchewkowa

Czas przygotowania

65 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARCHEW

Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Potem ścieramy ją na tarce do miski.

2

UBIJAMY OLEJ Z CUKREM

Do misy miksera wlewamy olej i dodajemy cukier, a potem ubijamy na wysokich obrotach.

3

DODAJEMY JAJKA

Gdy utworzy się piana, dodajemy powoli jajka. Jedno po drugim, cały czas miksując. Wyłączamy mikser, kiedy składniki się połączą.

4

DODAJEMY MARCHEW

Do masy dodajemy marchew i mieszamy szpatułką.

5

DODAJEMY PRZESIANE MĄKI I PROSZEK DO PIECZENIA

Przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia oraz sól wprost do masy. Mieszamy delikatnie szpatułką, ale tylko do połączenia składników.

6

PIECZEMY BABKĘ

Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy i wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu studzimy babkę w formie przez 15 minut, a potem wyciągamy ją z formy i studzimy na talerzu.

7

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER

Ciepłą wodę z cukrem pudrem łączymy ze sobą w miseczce. Energicznie mieszamy wszystko, aż masa stanie się jednolita.

8

DEKORUJEMY BABKĘ

Gotowym lukrem dekorujemy babkę i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5946,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1189,2 kcal

🥑

Tłuszcz

56,1 g

🌾

Węglowodany

156,6 g

🥬

Błonnik

2,2 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy

Babka marchewkowa - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl