przepis-na-kobiete.pl

Aromatyczna konfitura pomarańczowa • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Aromatyczna konfitura pomarańczowa

Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 45
Poziom trudności
średni

Składniki

limonka - 2 szt.
pomarańcza - 1,5 kg
woda - 500 ml
cukier - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ TARKĘ 2-3:
słoiki o pojemności 250 ml duży garnek Przygotowanie Ocieramy skórkę z 4 pomarańczy (tylko wierzchnią, pomarańczową warstwę, bez białego miąższu).
2.POZOSTAŁE POMARAŃCZE OBIERAMY:
ze skórek (dokładnie, nie pozostawiając białych, gorzkich części).
3.OWOCE KROIMY W:
kostkę.
4.CUKIER I WODĘ:
gotujemy.
5.DO POWSTAŁEGO SYROPU:
wrzucamy pokrojone pomarańcze, oraz otartą skórkę.
6.GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
około 30-40 minut.
7.ZDEJMUJEMY GARNEK Z:
palnika i studzimy (najlepiej całą noc).
8.KONFITURĘ SMAŻYMY NA:
małym ogniu około 1-1,5 godziny - pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemnego koloru.
9.DODAJEMY SOK Z:
limonek i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
10.GORĄCĄ KONFITURĘ PRZEKŁADAMY:
do wyparzonych i osuszonych słoików.
11.BRZEGI SŁOIKÓW BARDZO:
dokładnie wycieramy i zakręcamy.
12.WYPEŁNIONE SŁOIKI UMIESZCZAMY:
w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda powinna sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
13.SŁOIKI W GARNKU:
nie mogą się dotykać!
14.WODĘ W GARNKU:
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu (pod przykryciem).
15.SŁOIKI WYJMUJEMY Z:
garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Aromatyczna konfitura pomarańczowa

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 45

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ TARKĘ 2-3

słoiki o pojemności 250 ml duży garnek Przygotowanie Ocieramy skórkę z 4 pomarańczy (tylko wierzchnią, pomarańczową warstwę, bez białego miąższu).

2

POZOSTAŁE POMARAŃCZE OBIERAMY

ze skórek (dokładnie, nie pozostawiając białych, gorzkich części).

3

OWOCE KROIMY W

kostkę.

4

CUKIER I WODĘ

gotujemy.

5

DO POWSTAŁEGO SYROPU

wrzucamy pokrojone pomarańcze, oraz otartą skórkę.

6

GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM

około 30-40 minut.

7

ZDEJMUJEMY GARNEK Z

palnika i studzimy (najlepiej całą noc).

8

KONFITURĘ SMAŻYMY NA

małym ogniu około 1-1,5 godziny - pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemnego koloru.

9

DODAJEMY SOK Z

limonek i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

10

GORĄCĄ KONFITURĘ PRZEKŁADAMY

do wyparzonych i osuszonych słoików.

11

BRZEGI SŁOIKÓW BARDZO

dokładnie wycieramy i zakręcamy.

12

WYPEŁNIONE SŁOIKI UMIESZCZAMY

w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda powinna sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).

13

SŁOIKI W GARNKU

nie mogą się dotykać!

14

WODĘ W GARNKU

doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu (pod przykryciem).

15

SŁOIKI WYJMUJEMY Z

garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2142 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

47,6 kcal

🥑

Tłuszcz

0 g

🌾

Węglowodany

12 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy