przepis-na-kobiete.pl

Arbuzowe szaleństwo • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Arbuzowe szaleństwo

Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

żelatyna - 2 łyżeczki
arbuz - 650 g
jogurt naturalny - 100 g
rum - 40 ml
sok z limonki - 20 ml
borówki - 100 g
jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 0,25 szt.
mąka pszenna - 0,5 łyżki
cukier trzcinowy - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.DESER ARBUZ (500:
g) myjemy, następnie kroimy na mniejsze części.
2.ZA POMOCĄ WIDELCA:
wyjmujemy wszystkie pestki.
3.MIĄŻSZ ARBUZA MIKSUJEMY:
(powinniśmy otrzymać około 400 ml zmiksowanego miąższu) za pomocą blendera na gładką masę (50 ml powstałego płynu odlewamy i namaczamy w nim żelatynę), jeśli arbuz nie będzie słodki, dosładzamy do smaku.
4.DO ZMIKSOWANEGO MIĄŻSZU:
arbuza dodajemy sok z 1 limonki oraz rum (jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci, pomijamy alkohol), mieszamy.
5.NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY:
w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami.
6.PRZYGOTOWANĄ MIESZANKĘ WLEWAMY:
na dno pucharków, wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny (do momentu ścięcia się galaretki).
7.POZOSTAŁEGO ARBUZA KROIMY:
w kostkę.
8.NA GALARETKĘ NAKŁADAMY:
łyżkę gęstego jogurtu, pokrojony w kosteczkę miąższ arbuza i świeże borówki.
9.JAK PODAWAĆ DESER:
podajemy z chrupiącymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.
10.CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z:
ciasta francuskiego Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość około 2 mm (na blacie podsypanym mąką).
11.ROZWAŁKOWANE CIASTO WYKŁADAMY:
na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem.
12.ZA POMOCĄ PĘDZELKA:
smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem trzcinowym.
13.CIASTO KROIMY NA:
bardzo cieniutkie paseczki, następnie w cienkie romby.
14.PIECZEMY W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) lub 215°C (bez termoobiegu) przez 5-7 minut (do uzyskania złotego koloru).
15.ODSTAWIAMY DO:
ostygnięcia.
Arbuzowe szaleństwo

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DESER ARBUZ (500

g) myjemy, następnie kroimy na mniejsze części.

2

ZA POMOCĄ WIDELCA

wyjmujemy wszystkie pestki.

3

MIĄŻSZ ARBUZA MIKSUJEMY

(powinniśmy otrzymać około 400 ml zmiksowanego miąższu) za pomocą blendera na gładką masę (50 ml powstałego płynu odlewamy i namaczamy w nim żelatynę), jeśli arbuz nie będzie słodki, dosładzamy do smaku.

4

DO ZMIKSOWANEGO MIĄŻSZU

arbuza dodajemy sok z 1 limonki oraz rum (jeśli deser będzie przeznaczony dla dzieci, pomijamy alkohol), mieszamy.

5

NAPĘCZNIAŁĄ ŻELATYNĘ ROZPUSZCZAMY

w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej, następnie łączymy ją z pozostałymi składnikami.

6

PRZYGOTOWANĄ MIESZANKĘ WLEWAMY

na dno pucharków, wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny (do momentu ścięcia się galaretki).

7

POZOSTAŁEGO ARBUZA KROIMY

w kostkę.

8

NA GALARETKĘ NAKŁADAMY

łyżkę gęstego jogurtu, pokrojony w kosteczkę miąższ arbuza i świeże borówki.

9

JAK PODAWAĆ DESER

podajemy z chrupiącymi ciasteczkami z ciasta francuskiego.

10

CHRUPIĄCE CIASTECZKA Z

ciasta francuskiego Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkowujemy na grubość około 2 mm (na blacie podsypanym mąką).

11

ROZWAŁKOWANE CIASTO WYKŁADAMY

na blaszkę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem.

12

ZA POMOCĄ PĘDZELKA

smarujemy całą powierzchnię ciasta roztrzepanym jajem i posypujemy cukrem trzcinowym.

13

CIASTO KROIMY NA

bardzo cieniutkie paseczki, następnie w cienkie romby.

14

PIECZEMY W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 200°C (z termoobiegiem) lub 215°C (bez termoobiegu) przez 5-7 minut (do uzyskania złotego koloru).

15

ODSTAWIAMY DO

ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

872,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

218,0 kcal

🥑

Tłuszcz

6,1 g

🌾

Węglowodany

28,5 g

🥬

Błonnik

8,4 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy