Owoc granatu - jak go jeść, wydoić sok i ziarenka?

Owoc granatu - jak go jeść, wydoić sok i ziarenka?
Autor Agnieszka Zakrzewska
Agnieszka Zakrzewska26.10.2023 | 6 min.

Owoc granatu jak jeść to pytanie, które zadaje sobie wielu z nas. Ten pyszny owoc o właściwościach prozdrowotnych cieszy się coraz większą popularnością, jednak nie zawsze wiemy, jak się za niego zabrać. W tym artykule dowiesz się, jak otworzyć granat, wydoić z niego sok oraz pozyskać smaczne ziarenka. Podpowiemy również, do czego można wykorzystać te składniki i jakie dają korzyści dla zdrowia.

Kluczowe wnioski:
  • Granat otwieramy, rozcinając skórkę wzdłuż na pół - uważajmy na tryskający sok.
  • Aby pozyskać sok, ściskamy połówki w dłoniach nad odpowiednim naczyniem.
  • Ziarenka wyjmujemy łyżeczką po delikatnym rozbiciu gniazd nasion.
  • Sok z granatu to skarbnica antyoksydantów, możemy pić go na zdrowie.
  • Ziarenka są smacznym, zdrowym przekąską lub dodatkiem do potraw.

Jak jeść granaty i wydoić sok?

Granat to owoc, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jednak nie każdy wie, jak prawidłowo jeść owoc granatu i pozyskiwać z niego wartościowe składniki odżywcze. Przygotowanie granatu do spożycia wymaga odpowiednich technik, aby móc bez problemu dostać się do smacznych ziaren i wydoić bogaty w antyoksydanty sok.

Przede wszystkim warto wiedzieć, że granat nie nadaje się do jedzenia w całości. Owoce tego typu mają bowiem bardzo twardą, niestrawną skórkę, która dodatkowo jest gorzka w smaku. Dlatego kluczowe jest odpowiednie otwarcie owocu granatu, aby pozyskać jadalną zawartość.

Otwieranie granatu

Istnieje kilka sposobów na otwarcie granatu. Wszystkie mają na celu rozcięcie skórki na pół, tak aby odsłonić sięgnąć do miąższu z pestkami. Oto najpopularniejsze techniki:

  • Rozcięcie nożem - wzdłuż obwodu owocu robimy nacięcie ostrym nożem, a następnie dzielimy na pół.
  • Rozcięcie nożyczkami - podobnie jak nożem, tniemy wokół owocu i rozdzielamy połówki.
  • Uderzenie łyżką - uderzamy obuchem łyżki w środek owocu, aż pęknie skórka, którą następnie rozchylamy.

Bez względu na technikę, trzeba uważać na tryskający sok. Warto granata otwierać nad zlewem lub miską.

Wydoić sok z granatu

Aby wydoić wartościowy sok, bierzemy otwarty granat i lekko ściskamy jego połówki w dłoniach nad szklanką. Płyn powinien zacząć obficie wyciekać. Można też delikatnie wymieszać miąższ łyżką, aby uwolnić więcej soku. Nie ściskajmy jednak zbyt mocno, aby nie wtłoczyć gorzkich składników ze skórki.

Świeżo wyciśnięty sok z granatu ma intensywny, cierpko-kwaśny smak. Jest też mocno zabarwiony - od jasnoczerwonego do głębokiej czerwieni lub nawet fioletu. Im ciemniejszy odcień, tym więcej korzystnych związków. Sok można pić od razu, dodać do napojów lub zamrozić w kostkach do wykorzystania w późniejszym czasie.

Jak pozyskać pestki z granatu?

Aby pozyskać smaczne i zdrowe pestki z granatu, musimy je ostrożnie wyjąć z gniazd nasiennej miąższu. Robimy to za pomocą łyżeczki, delikatnie "wydrapiując" pojedyncze ziarenka. Czasem trzeba lekko rozbić gniazdo łyżką, aby uwolnić pestki. Wyjmujemy je do miseczki.

Pestki z granatu mają lekko słodkawy, orzechowy smak. Można je jeść samodzielnie jako przekąskę, dodać do sałatek, jogurtów, płatków śniadaniowych lub wykorzystać do pieczenia. Są smaczne i bogate w składniki odżywcze.

Zastosowanie soku z granatu

Sok z granatu ma szerokie zastosowanie ze względu na obecność licznych związków o działaniu prozdrowotnym. Przede wszystkim zawiera duże ilości antyoksydantów, takich jak kwercetyna, kwasy fenolowe czy antocyjany. Dzięki nim wspomaga odporność, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i spowalnia procesy starzenia.

Regularne picie soku z granatu przynosi wiele korzyści. Najważniejsze z nich to:

  • Wzmocnienie układu immunologicznego
  • Ochrona serca i naczyń krwionośnych
  • Obniżenie ciśnienia krwi
  • Działanie przeciwnowotworowe
  • Poprawa wyglądu skóry

Sok z granatu można pić na czczo, przed posiłkami lub w trakcie dnia. Zaleca się 1/2-1 szklankę dziennie, najlepiej w postaci rozcieńczonej wodą. U niektórych osób może powodować lekką biegunkę, jeśli spożywany w nadmiarze.

Czytaj więcej: Co zdrowego na obiad | 10 pomysłów na zdrowe i sycące dania

Przepisy z wykorzystaniem granatu

Owoc granatu i produkty z niego otrzymywane świetnie sprawdzają się w kuchni. Oto kilka pomysłów na smaczne i zdrowe dania z granatem:

Sałatka z granatem

Bazą sałatki są liście sałat, do których dodajemy garść pestek z granatu. Skropić sokiem z cytryny, oliwą, posypać startym serem feta. Pestki granatu wniosą słodkawy smak i chrupkość.

Kurczak w sosie granatowym

Mięso kurczaka dusimy w sosie pomidorowym z dodatkiem soku z granatu. Nada mu intensywnie czerwony kolor i lekko kwaskowy posmak. Idealna kolacja na jesień.

Napoje z granatem

Świetnym pomysłem są mrożone kostki soku z granatu. Można je dodawać do wody, lemoniady, koktajli owocowych. Wzbogacą napój w antyoksydanty i nadają ładny odcień.

Pestki z granatu to też smaczny dodatek do smoothie. Wystarczy zmiksować je z ulubionymi owocami i warzywami.

Właściwości zdrowotne granatu

Właściwości zdrowotne granatu wynikają z obecności wielu cennych związków. Oto najważniejsze z nich:

  • Polifenole - silne przeciwutleniacze chroniące komórki
  • Kwasy fenolowe - obniżające ryzyko miażdżycy i chorób serca
  • Witaminy C, E, K - wzmacniające odporność organizmu
  • Kwercetyna - przeciwnowotworowa i przeciwzapalna
  • Luteina - wspomagająca wzrok i zdrowie oczu

Regularne jedzenie granatów i picie ich soku pomaga zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych. Warto włączyć ten owoc do diety dla lepszego zdrowia i samopoczucia.

Podsumowanie

Granat to owoc o wyjątkowych właściwościach, jednak nie każdy wie jak jeść granat, aby w pełni wykorzystać jego wartości odżywcze. W artykule wyjaśniliśmy, że kluczowe jest odpowiednie otwarcie owocu i pozyskanie soku oraz pestek. Opisaliśmy różne sprawdzone techniki, by bez problemu dostać się do wnętrza owocu granatu.

Dowiedzieliśmy się, jakie niesamowite korzyści dla zdrowia daje regularne picie soku z granatu oraz jedzenie jego pestek. To prawdziwa bomba antyoksydantów chroniąca organizm. Podaliśmy też praktyczne wskazówki, jak wykorzystać granat w kuchni i wzbogacić nim dietę. Warto dodać te owoce do jadłospisu!

Mamy nadzieję, że artykuł rozwiał wątpliwości i pokazał, jak jeść granat, aby czerpać z niego jak najwięcej dobrego. To naprawdę wyjątkowy produkt o wielu zastosowaniach, zarówno kulinarnych, jak i zdrowotnych. Gorąco zachęcamy do wprowadzenia granatów do swojej kuchni!

Jeśli spodobał Ci się nasz artykuł, koniecznie zostaw komentarz. Chętnie też odpowiemy na dodatkowe pytania dotyczące tego, jak się je granata i jakie daje korzyści. Trzymaj się zdrowo i smacznego!

Najczęściej zadawane pytania

Aby otworzyć granata, należy rozciąć jego skórkę na pół. Można to zrobić nożem, nożyczkami lub uderzając obuchem łyżki. Ważne, aby robić to nad zlewem i uważać na tryskający sok. Po przecięciu na pół, delikatnie rozchylamy połówki owocu, aby dostać się do środka.

Z jednego średniej wielkości granata możemy pozyskać około 1/2 szklanki soku. Wystarczy delikatnie ścisnąć połówki owocu w dłoniach nad szklanką. Im większy granat, tym więcej soku możemy z niego uzyskać. Jeden owoc to zazwyczaj porcja soku dla jednej osoby.

Aby zjeść pestki, musimy je najpierw ostrożnie wyłuskać z gniazd nasiennej miąższu granatu. Robimy to wydrapiując ziarenka łyżeczką. Gotowe pestki możemy jeść prosto z miseczki, dodać do jogurtu, sałatki lub wykorzystać w przepisach.

Świeżo wyciśnięty sok z granata najlepiej zużyć tego samego dnia. Można go też przelać do szczelnych pojemników i przechowywać w lodówce do 3 dni. Dobrą metodą jest też zamrożenie soku w formie kostek lodu i wykorzystanie ich później w napojach.

Nie zaleca się jedzenia surowej skórki granata, ponieważ jest ona bardzo twarda i gorzka. Może powodować problemy z trawieniem. Nadaje się natomiast do wykorzystania w przetworach, np. jako dodatek do herbaty. Ugotowana i osłodzona staje się jadalna.

5 Podobnych Artykułów:

  1. Potrawy z kiełbasy: 20 pysznych pomysłów na obiad z kiełbasą
  2. Jak obrać figę - najlepsze porady i triki
  3. Płatki owsiane na mleku - przepis na idealną owsiankę krok po kroku
  4. Jak zrobić smaczny domowy twaróg krok po kroku - przepis
  5. Makaron z kurczakiem i pysznym sosem śmietanowym - przepis krok po kroku
tagTagi
shareUdostępnij
Autor Agnieszka Zakrzewska
Agnieszka Zakrzewska

Jestem dziennikarką kulinarną, która uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. W artykułach dzielę się oryginalnymi przepisami, często wegańskimi i wegetariańskimi. Piszę z entuzjazmem i lekkim humorem. Gotowanie to moja pasja!

Oceń artykuł
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

Komentarze (0)

email
email

Polecane artykuły