przepis-na-kobiete.pl

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry

Pyszne i sycące danie inspirowane kuchnią niemiecką, czyli faszerowane ziemniaczki! Sprawdź, jak świetnie smakuje połączenie kiełbasek w sosie curry z kiszoną kapustą i serem gruyère.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ziemniak - 4 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
masło - 3 łyżki
kiełbasa w sosie curry - 440 g
cebula - 1 szt.
piwo jasne - 125 ml
ser gruyere - 100 g
kapusta kiszona - 125 g
sól - 2 szczypty
pieprz czarny - 2 szczypty
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY ZIEMNIAKI:
Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.
2.PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ:
Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.
3.ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI:
Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.
4.PODAJEMY DANIE:
Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.
Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY ZIEMNIAKI

Każdy ziemniak przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie nacieramy ziemniaki tymi przyprawami i pieczemy je przez ok. 40‑50 minut. Upieczone ziemniaki delikatnie studzimy.

2

PODSMAŻAMY KIEŁBASĘ

Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kiełbasę. Po ok. 2‑3 minutach smażenia dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy, aby pokryła się sosem, i zalewamy piwem. Całość podgrzewamy, aż cebula się zeszkli, a większość piwa wyparuje.

3

ZAPIEKAMY FASZEROWANE ZIEMNIAKI

Lekko wystudzone ziemniaki pozbawiamy części miąższu i napełniamy kiełbasą i cebulą. Na tarce ścieramy ser gruyère i oprószamy nim ziemniaczane łódeczki. Danie zapiekamy przez ok. 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż ser się zarumieni.

4

PODAJEMY DANIE

Pietruszkę dość drobno siekamy. Każdą łódeczkę ozdabiamy odrobiną kiszonej kapusty i posypujemy pietruszką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2309,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

577,3 kcal

🥑

Tłuszcz

42,3 g

🌾

Węglowodany

19,2 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

26,6 g

Podobne przepisy

Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl