przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą • przepis • składniki • przygotowanie

Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.

Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą

Zapiekanki są dobre na wszystko, ale te z kaszą szczególnie warto wprowadzić do jadłospisu! Nafaszerowane błonnikiem i mnóstwem warzyw wzbogacą Twoją codzienną dietę.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
fasola szparagowa - 30 g
fasolka szparagowa żółta - 30 g
kasza jęczmienna - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 20 ml
por - 0,33 szt.
ser feta - 100 g
orzechy arachidowe - 2 łyżki
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK:
Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
2.GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ:
Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.
3.SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.
4.PODAJEMY ZAPIEKANKĘ:
Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.
Zapiekanka z kaszą pęczak, warzywami i fetą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie według instrukcji dostępnych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

2

GOTUJEMY FASOLKĘ SZPARAGOWĄ

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut.

3

SKŁADAMY I PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Dno naczynia żaroodpornego (lub garnka żeliwnego) smarujemy oliwą z oliwek. Do naczynia przekładamy ugotowaną kaszę, a następnie ugotowaną fasolkę szparagową oraz cukinię i por pokrojone w talarki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i sosem sojowym. Na wierzch zapiekanki kruszymy ser feta.

4

PODAJEMY ZAPIEKANKĘ

Gotową zapiekankę posypujemy z wierzchu orzeszkami ziemnymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1336,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,2 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

47,8 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy