Marynata do kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowanie kurczaka to doskonały sposób na nadanie mu konkretnego charakteru. Marynowane udka, podudzia, pierś czy skrzydełka to propozycja dla miłośników różnorodnych smaków i aromatów. Odkryj nasz przepis na najlepszą marynatę do kurczaka i pozwól sobie na odkrywanie nowych smaków już dziś!

Czas przygotowania
220 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Mięso starannie umyj, a następnie włóż je do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw je tak na ok. 2 godziny. Ten trik sprawi, że kurczak będzie miał więcej smaku (lepiej wchłonie aromat ziół) oraz stanie się bardziej soczysty. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij mięso z miski i osusz je suchą ścierką.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do pojemnika wlej oliwę, a następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj do oliwy. Wyciśnij sok z cytryny i także dodaj go do marynaty. Zioła podziel na mniejsze partie albo delikatnie pokrój i wrzuć do miski. Pokrój drobno anchois i również dodaj do miski (ten produkt znajdziesz w Lidlu w trakcie tygodnia hiszpańskiego). Dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Włóż osuszone udka z kurczaka do pojemnika i starannie natrzyj marynatą każdą jego część — skórkę oraz wnętrze. Przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę i powtórz czynność, a potem zamknij pojemnik.
ODSTAWIAMY KURCZAKA DO ZAMARYNOWANIA
Włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 1,5 godziny. Im dłużej pozostawisz mięso w marynacie, tym lepiej. Potem wyciągnij mięso z lodówki i odłóż je na bok na kilkanaście minut. W tym czasie mięso powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Tak przygotowanego kurczaka możesz śmiało wrzucać na ruszt, do pieca albo na patelnię.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2129,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
532,4 kcal
Tłuszcz
24,3 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
20 g
Białko
45,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Sałatka z melona i komosy ryżowej
Jest lekka i orzeźwiająca, a sposób jej podania zaskoczy Twoich gości – przygotuj sałatkę z melona i komosy według przepisu Pawła i wpisz ją do swojego letniego menu!

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karkówka z szynkowaru
Przygotowana od podstaw wędlina nada niepowtarzalny smak każdej kanapce! Wypróbuj przepis na karkówkę z szynkowaru i przygotuj ją w domowej kuchni.

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie
Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.