przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie muffinki czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!

Wegańskie muffinki czekoladowe

Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 1 szt.
cukier trzcinowy - 80 g
cynamon - 0,25 łyżeczki
czekolada gorzka >70% kakao - 200 g
kakao - 20 g
kardamon, mielony - 0,25 łyżeczki
mąka orkiszowa - 170 g
oliwa z oliwek - 60 ml
orzech pekan - 30 g
pomidor czerwony - 1 szt.
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
rodzynki - 30 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
płatki róż - 10 g
hibiskus - 10 g
syrop klonowy - 1 łyżka
batat - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.
4.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.
5.PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA:
Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.
6.DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.
Wegańskie muffinki czekoladowe

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, kardamon i cynamon łączymy w misce. Mieszamy. Dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ponownie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Pomidor ze skórką kroimy w grubą kostkę. Przekładamy na sitko i oprószamy solą. Odstawiamy

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy.

4

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do formy na muffiny (wypełniamy formę do ¾ wysokości). Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grzania góra-dół). Za pomocą drewnianego patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Gotowe muffiny odstawiamy do wystygnięcia.

5

PRZYGOTOWUJEMY CZEKOLADOWY KREM Z BATATA

Pokruszoną gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy upieczony batat, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Odstawiamy, by lekko zgęstniał.

6

DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na wystudzone muffiny. Z wierzchu oprószamy je pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3170,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

528,4 kcal

🥑

Tłuszcz

25,5 g

🌾

Węglowodany

68,8 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy

Wegańskie muffinki czekoladowe - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl