przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie kofty z grilla • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Wegańskie kofty z grilla

Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
mięta świeża - 4 g
kolendra mielona - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzech włoski - 120 g
płatki owsiane - 2 łyżki
sól jodowana - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.
mięso mielone, wegańskie - 275 g

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE:
Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY:
Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.
3.FORMUJEMY KOFTY:
Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.
4.GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY:
Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.
Wegańskie kofty z grilla

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY ORZECHY WŁOSKIE

Zalane wcześniej orzechy włoskie odcedzamy, a następnie miksujemy niezbyt drobno za pomocą blendera – tak, by po zmiksowaniu dało się wyczuć nieco większe kawałki.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOFTY

Wegańskie mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy czerwoną cebulę startą na tarce o grubych oczkach, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i kolendrę. Jeśli używamy kolendry w ziarnach, ucieramy je w moździerzu.

3

FORMUJEMY KOFTY

Dłonie zwilżamy wodą. Porcje masy formujemy w podłużne kotleciki, nadziewamy na szpikulce i nadajemy im ładny kształt.

4

GRILLUJEMY I PODAJEMY KOFTY

Kofty grillujemy ok. 5 minut z każdej strony tak, aby zarumieniły się z zewnątrz. Podajemy na ciepło z ulubionymi świeżymi warzywami i wegańskim dipem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1604,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,3 g

🌾

Węglowodany

12,6 g

🥬

Błonnik

11,4 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy

Wegańskie kofty z grilla - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl