przepis-na-kobiete.pl

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto • przepis • składniki • przygotowanie

W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto

W całości roślinna, zaskakująca i tak pyszna, że każdy będzie chciał spróbować! Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto z kiełków to prawdziwy smakowy hit. Upiecz i dziel!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 szczypta
drożdże suszone - 2 łyżki
woda - 500 ml
mąka pszenna - 700 g
śmietana wegańska - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
kiełki brokuła - 50 g
kiełki rzodkiewki - 50 g
nasiona słonecznika - 60 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
batat - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1,5 łyżeczki
bazylia świeża - 5 g
ziemniak - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.
3.PRZYGOTOWUJEMY PESTO:
Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.
4.PIECZEMY PIZZĘ:
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.
5.PODAJEMY PIZZĘ:
Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.
Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w naczyniu robota z drożdżami, oliwą, solą i letnią (nie gorącą!) wodą. Całość wyrabiamy ok. 5 minut na gładkie, jednolite ciasto, wykorzystując końcówkę haka.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Drobno posiekane ząbki czosnku i posiekaną papryczkę chili (bez gniazd nasiennych) przesmażamy w rondelku na małym ogniu, na rozgrzanej oliwie. Uważamy, by nie przypalić czosnku. Gdy czosnek i chili się przesmażą, dodajemy połowę wegańskiej śmietanki. Doprawiamy solą.

3

PRZYGOTOWUJEMY PESTO

Kiełki brokułu i rzodkiewki łączymy w naczyniu blendera z oliwą, czosnkiem i podprażonymi nasionami słonecznika. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i sól.

4

PIECZEMY PIZZĘ

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, by je odgazować. Ciasto wówczas opadnie – oprószamy je mąką, chwilę wyrabiamy dłonią i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blachy, tworząc płaski, nierównomierny placek, który następnie smarujemy z wierzchu białym sosem.

5

PODAJEMY PIZZĘ

Na upieczonej pizzy rozprowadzamy pesto z kiełków. Z wierzchu doprawiamy pieprzem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Pizzę kroimy na kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4670,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,9 kcal

🥑

Tłuszcz

11,5 g

🌾

Węglowodany

41,2 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy

Wegańska pizza z ziemniakami, białym sosem i pesto - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl