przepis-na-kobiete.pl

Tarta z kiszoną kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Tarta z kiszoną kapustą

Szukasz przepisu na oryginalną tartę? Przygotuj wersję z kiszoną kapustą i daktylami!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
cukier - 10 g
daktyle suszone - 4 szt.
goździki - 3 szt.
kapusta kiszona - 400 g
kminek cały - 0,5 łyżeczki
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 1 szt.
olej - 2 łyżki
pieczarka - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ziele angielskie - 5 szt.
masło - 400 g
mąka pszenna pełnoziarnista - 600 g
sól - 1 łyżeczka
jajko - 3 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka
tymianek świeży - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj tarkę wałek moździerz okrągłą foremkę do tarty piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.
2.SMAŻYMY WARZYWA NA FARSZ:
MARCHEW ŚCIERAMY NA TARCE, KAPUSTĘ SZATKUJEMY, CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ, PIECZARKI W PLASTERKI, DAKTYLE W TALARKI.
3.
W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ.
4.
PRAŻYMY PRZEZ CHWILĘ PRZYPRAWY.
5.
DODAJEMY CEBULĘ I CZEKAMY, AŻ SIĘ ZESZKLI.
6.
DORZUCAMY MARCHEWKĘ Z PIECZARKAMI – SMAŻYMY 2 MINUTY.
7.DODAJEMY KAPUSTĘ DODAJEMY KAPUSTĘ:
z daktylami i zalewamy całość przegotowaną wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw.
8.
Gotujemy tak długo, aż kapusta całkowicie zmięknie, a woda odparuje (jeśli odparuje wcześniej – uzupełniamy).
9.
Farsz studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
10.
Mieszamy z białkiem jajka.
11.WYRABIAMY CIASTO W MISCE:
mieszamy wszystkie składniki ciasta.
12.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
13.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką i wykładamy na dno foremki posmarowanej tłuszczem.
14.
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.
15.ŁĄCZYMY SPÓD TARTY Z:
farszem Na upieczony spód wykładamy farsz.
16.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
17.
Dekorujemy roztartymi ziarenkami różowego pieprzu i listkami tymianku.
Tarta z kiszoną kapustą

Czas przygotowania

85 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj tarkę wałek moździerz okrągłą foremkę do tarty piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C Przygotuj wcześniej Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem – powinno nabrać temperatury pokojowej.

2

SMAŻYMY WARZYWA NA FARSZ

MARCHEW ŚCIERAMY NA TARCE, KAPUSTĘ SZATKUJEMY, CEBULĘ KROIMY W KOSTKĘ, PIECZARKI W PLASTERKI, DAKTYLE W TALARKI.

3

W GARNKU ROZGRZEWAMY OLEJ.

4

PRAŻYMY PRZEZ CHWILĘ PRZYPRAWY.

5

DODAJEMY CEBULĘ I CZEKAMY, AŻ SIĘ ZESZKLI.

6

DORZUCAMY MARCHEWKĘ Z PIECZARKAMI – SMAŻYMY 2 MINUTY.

7

DODAJEMY KAPUSTĘ DODAJEMY KAPUSTĘ

z daktylami i zalewamy całość przegotowaną wodą, tak by przykryć powierzchnię warzyw.

8

Gotujemy tak długo, aż kapusta całkowicie zmięknie, a woda odparuje (jeśli odparuje wcześniej – uzupełniamy).

9

Farsz studzimy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

10

Mieszamy z białkiem jajka.

11

WYRABIAMY CIASTO W MISCE

mieszamy wszystkie składniki ciasta.

12

Wyrabiamy na jednolitą masę.

13

Rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm na blacie oprószonym mąką i wykładamy na dno foremki posmarowanej tłuszczem.

14

Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-15 minut.

15

ŁĄCZYMY SPÓD TARTY Z

farszem Na upieczony spód wykładamy farsz.

16

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

17

Dekorujemy roztartymi ziarenkami różowego pieprzu i listkami tymianku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5853,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

731,7 kcal

🥑

Tłuszcz

47,9 g

🌾

Węglowodany

65,8 g

🥬

Błonnik

15,1 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy