przepis-na-kobiete.pl

Smażone okonie z chlebową sałatką • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Smażone okonie z chlebową sałatką

Łatwy i szybki w wykonaniu przepis Karola Okrasy na pyszne okonie z sałatką chlebową!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
olej - 60 ml
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 100 g
labraks filet - 600 g
ocet jabłkowy - 4 łyżki
olej rzepakowy - 5 łyżek
pestki dyni - 4 łyżki
natka pietruszki - 4 łyżki
chleb wiejski - 120 g
ząbek czosnku - 2 szt.
ser bursztyn - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.SUSZYMY CHLEB:
Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.
2.PRAŻYMY PESTKI DYNI:
Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.
3.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.
4.SMAŻYMY OKONIE:
Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.
Smażone okonie z chlebową sałatką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SUSZYMY CHLEB

Chleb rwiemy na małe kawałki i suszymy w piekarniku w temperaturze 90°C (termoobieg) przez ok. 40 minut.

2

PRAŻYMY PESTKI DYNI

Pestki dyni prażymy w piekarniku na rumiano (ok. 8 minut w 180°C, bez termoobiegu), siekamy.

3

MIESZAMY SKŁADNIKI

Wysuszony chleb kruszymy w moździerzu i mieszamy ze startym serem, posiekanymi pestkami dyni, natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiamy olejem i octem jabłkowym.

4

SMAŻYMY OKONIE

Okonie doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy na dość głębokim oleju na złoty kolor, tak by były chrupiące, i wyjmujemy na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2885,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

721,3 kcal

🥑

Tłuszcz

30,7 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

38,6 g

💪

Białko

38,6 g

Podobne przepisy

Smażone okonie z chlebową sałatką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl