przepis-na-kobiete.pl

Słodki bufet Pawła Małeckiego • przepis • składniki • przygotowanie

Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.

Słodki bufet Pawła Małeckiego

Nowy Rok i nowe pomysły na oczarowanie swoich gości. Tym razem niezwykły, słodki bufet i chrusty o nietypowym kształcie.

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 40 g
wino czerwone - 150 ml
mąka ziemniaczana - 20 g
maliny mrożone - 500 g
woda - 50 ml
cukier trzcinowy - 90 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 130 g
mąka pszenna tortowa - 175 g
migdały - 50 g
ser mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 200 ml
czekolada deserowa - 100 g
mleko - 120 ml
whisky - 30 ml
banan - 1 szt.
grejpfrut - 1 szt.
kiwi - 1 szt.
mango - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
jogurt naturalny - 100 g
mięta świeża - 2 łyżki
lody waniliowe - 200 g
cukier puder - 5 g
patyczki czekoladowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.GORĄCE MALINY MALINY:
rozmrażamy w garnku na małym ogniu.
2.DODAJEMY CUKIER, WINO,:
zagotowujemy.
3.MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZPUSZCZAMY:
w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając.
4.PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY, ZDEJMUJEMY:
z ognia, studzimy.
5.CHRUPIĄCA KRUSZONKA DO:
miski przesiewamy 3/4 ilości przygotowanej mąki, dodajemy cukier trzcinowy, masło, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę migdały i wyrabiamy kruszonkę.
6.NA KOŃCU DODAJEMY:
pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy.
7.KRUSZONKĘ ROZSYPUJEMY RÓWNOMIERNIE:
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. PIECZEMY W: temp.
8.180°C OKOŁO 30-35:
minut (z termoobiegiem) co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru. STUDZIMY.
9.MUS Z SERKA:
mascarpone Śmietankę ubijamy.
10.SEREK MASCARPONE MIESZAMY:
z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. KREM WKŁADAMY DO: lodówki.
11.SOS CZEKOLADOWY MLEKO:
zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.
12.
DODAJEMY WHISKY.
13.PRZYGOTOWANY SOS ODSTAWIAMY:
do wystygnięcia.
14.DODATKI POMARAŃCZE I:
grapefruity obieramy i filetujemy.
15.KIWI OBIERAMY I:
kroimy w półksiężyce.
16.BANAN KROIMY W:
plasterki, mango w małe cząstki.
17.OWOCE WKŁADAMY DO:
osobnego naczynia, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
18.PATYCZKI CZEKOLADOWE WKŁADAMY:
do szklanek, osobno do miseczek nakładamy gorące maliny, mus z serka mascarpone, owoce, sos czekoladowy, kruszonkę, lody, jogurt naturalny, listki mięty.
19.ZE SKŁADNIKÓW KOMPONUJEMY:
desery według uznania.
Słodki bufet Pawła Małeckiego

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GORĄCE MALINY MALINY

rozmrażamy w garnku na małym ogniu.

2

DODAJEMY CUKIER, WINO,

zagotowujemy.

3

MĄCZKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZPUSZCZAMY

w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się malin energicznie mieszając.

4

PONOWNIE ZAGOTOWUJEMY, ZDEJMUJEMY

z ognia, studzimy.

5

CHRUPIĄCA KRUSZONKA DO

miski przesiewamy 3/4 ilości przygotowanej mąki, dodajemy cukier trzcinowy, masło, cukier wanilinowy oraz pokrojone w kostkę migdały i wyrabiamy kruszonkę.

6

NA KOŃCU DODAJEMY

pozostałą mąkę, delikatnie mieszamy.

7

KRUSZONKĘ ROZSYPUJEMY RÓWNOMIERNIE

na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. PIECZEMY W: temp.

8

180°C OKOŁO 30-35

minut (z termoobiegiem) co jakiś czas mieszając, do uzyskania złotego koloru. STUDZIMY.

9

MUS Z SERKA

mascarpone Śmietankę ubijamy.

10

SEREK MASCARPONE MIESZAMY

z cukrem pudrem i delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. KREM WKŁADAMY DO: lodówki.

11

SOS CZEKOLADOWY MLEKO

zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady.

12

DODAJEMY WHISKY.

13

PRZYGOTOWANY SOS ODSTAWIAMY

do wystygnięcia.

14

DODATKI POMARAŃCZE I

grapefruity obieramy i filetujemy.

15

KIWI OBIERAMY I

kroimy w półksiężyce.

16

BANAN KROIMY W

plasterki, mango w małe cząstki.

17

OWOCE WKŁADAMY DO

osobnego naczynia, mieszamy i wstawiamy do lodówki.

18

PATYCZKI CZEKOLADOWE WKŁADAMY

do szklanek, osobno do miseczek nakładamy gorące maliny, mus z serka mascarpone, owoce, sos czekoladowy, kruszonkę, lody, jogurt naturalny, listki mięty.

19

ZE SKŁADNIKÓW KOMPONUJEMY

desery według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6392,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

6392,3 kcal

🥑

Tłuszcz

343,5 g

🌾

Węglowodany

719,4 g

🥬

Błonnik

95,8 g

💪

Białko

95,8 g

Podobne przepisy

Słodki bufet Pawła Małeckiego - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl