przepis-na-kobiete.pl

Śledzie po kaszubsku • przepis • składniki • przygotowanie

Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!

Śledzie po kaszubsku

Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
ogórek kiszony - 3 szt.
koncentrat pomidorowy - 150 g
liść laurowy - 4 szt.
miód - 3 łyżki
natka pietruszki - 5 g
ocet - 2 łyżeczki
olej z pestek winogron - 3 łyżki
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 1 szczypta
śledzie matiasy - 300 g
woda - 125 ml
ziele angielskie - 8 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru.
2.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka lekko odparuje.
3.GOTUJEMY SOS:
Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym ogniu.
4.PODAJEMY ŚLEDZIE:
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Śledzie po kaszubsku

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru.

2

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka lekko odparuje.

3

GOTUJEMY SOS

Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym ogniu.

4

PODAJEMY ŚLEDZIE

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1364,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

341,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19 g

🌾

Węglowodany

25,8 g

🥬

Błonnik

18,5 g

💪

Białko

18,5 g

Podobne przepisy