Spring rolls • przepis • składniki • przygotowanie
Wszystko, co najlepsze w wiośnie na talerzu – chrupkość, kolor i świeżość warzyw, zawiniętych w papier ryżowy z marynowaną wołowiną. To musi być pyszne!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chili i czosnek drobno siekamy. Mieszamy razem z olejem sezamowym, słonecznikowym, sosem rybnym i solą. Polędwicę zamaczamy w marynacie i w szklanym naczyniu wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin.
SMAŻYMY MIĘSO
Polędwicę wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Na rozgrzanej patelni grillowej podsmażamy polędwicę ok. 1 minuty z każdej strony – tak aby mięso się zarumieniło. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROIMY WARZYWA
Ogórka przekrawamy wzdłuż na cztery części, usuwamy nasiona i kroimy w zapałki. Paprykę kroimy w paski, rzodkiewki w plasterki, marchewkę w julienne, szczypiorek na kilkucentymetrowe kawałki.
FORMUJEMY ROLLSY
Pojedyncze arkusze papieru ryżowego namaczamy chwilę w zimnej wodzie. Każdy układamy na suchej desce, nakładamy na środek po kilka kawałków przygotowanych warzyw. Dodajemy kiełki fasoli mung i listki kolendry oraz polędwicę pokrojoną w paski. Objętość składników nie powinna przekraczać ⅓ szerokości papieru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1351 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
135,1 kcal
Tłuszcz
2,6 g
Węglowodany
21,6 g
Błonnik
6,5 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.

Bun bo nam bo - wietnamska sałatka z wołowiną
Bun Bo Nam Bo to świeża, aromatyczna i bogata wietnamska sałatka, która łączy w sobie różnorodne smaki i tekstury. Jest to danie, które doskonale sprawdzi się nawet jako danie główne. Przygotuj się na kulinarną podróż do Wietnamu i odkryj, jak łatwo można przygotować to pyszne danie w domowym zaciszu!

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serniczki na owsianym spodzie
Serniczki na wielkanocny stół: dla każdego łasucha po jednym! Orzechowo-owsiany spód i czekoladowo-serowa masa doskonale łączą się w tym pysznym deserze. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!

Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!

Wegańskie sernikobrownie
Sernik czy brownie? Kinga proponuje połączyć oba te ciasta! Sprawdź, jak te dwa popularne wypieki smakują w wersji wegańskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka w sosie bazyliowym z purée
Pomysł na lekki obiad? Jajka na miękko podane z sosem bazyliowym obok purée z groszku i ziemniaków. Pyszne!

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.