przepis-na-kobiete.pl

Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.

Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem

Niezwykle prosta, świeża i sycąca! Dokładnie taka jest ta sałatka wg przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, czy zda egzamin jako jeden z posiłków w Twoim domu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 0,3 szkl
ocet jabłkowy - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
musztarda dijon - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -
jabłko - 2 szt.
cytryna - 0,5 szt.
marchew - 1 szt.
buraki gotowane - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
Szpinak Baby - 300 g
rodzynki - 0,5 szkl
karmelizowane orzechy pekan - 1 szkl
twaróg wędzony - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Wszystkie składniki na dressing dajemy do słoika, który następnie zamykamy – energicznie nim potrząsając, przygotowujemy sos.
2.KROIMY SKŁADNIKI:
Jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i odstawiamy na bok. Marchew i burak kroimy w dość cienkie słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w talarki.
3.PODAJEMY SAŁATKĘ:
Na półmisek wykładamy szpinak. Następnie układamy na nim jabłka, czerwoną cebulę, marchew, burak, rodzynki i karmelizowane orzechy. Na gotową sałatkę kruszymy twaróg i całość skrapiamy dressingiem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed nałożeniem na talerz.
Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Wszystkie składniki na dressing dajemy do słoika, który następnie zamykamy – energicznie nim potrząsając, przygotowujemy sos.

2

KROIMY SKŁADNIKI

Jabłka przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie talarki. Tak przygotowane owoce skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, i odstawiamy na bok. Marchew i burak kroimy w dość cienkie słupki (julienne). Czerwoną cebulę kroimy w talarki.

3

PODAJEMY SAŁATKĘ

Na półmisek wykładamy szpinak. Następnie układamy na nim jabłka, czerwoną cebulę, marchew, burak, rodzynki i karmelizowane orzechy. Na gotową sałatkę kruszymy twaróg i całość skrapiamy dressingiem. Sałatkę mieszamy bezpośrednio przed nałożeniem na talerz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3135,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1567,6 kcal

🥑

Tłuszcz

107,4 g

🌾

Węglowodany

121,2 g

🥬

Błonnik

11,1 g

💪

Białko

26,8 g

Podobne przepisy

Sałatka z jabłkami i wędzonym twarogiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl