przepis-na-kobiete.pl

Risotto z krewetkami i szafranem • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Risotto z krewetkami i szafranem

Prosty, szybki i smaczny przepis na risotto. Z pewnością zagości na Twoim stole!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

liść laurowy - 1 szt.
marchew - 1 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 4 szt.
korzeń pietruszki - 1 szt.
por - 1 szt.
seler naciowy - 100 g
woda - 1,2 l
wino białe - 120 ml
bulion rybny - 500 ml
krewetki - 500 g
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
grana padano, tarty - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ryż do risotto - 400 g
sól - 1 szczypta
szafran - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ SITO ŁYŻKĘ:
wazową ręcznik papierowy tarkę BULION KREWETKOWY Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy.
2.SELER NACIOWY I:
por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki.
3.OBIERAMY I KROIMY:
marchewkę oraz pietruszkę.
4.POKROJONE WARZYWA DOKŁADAMY:
do pancerzyków i dodajemy przyprawy.
5.DOPROWADZAMY DO WRZENIA,:
gotujemy na małym ogniu około 25 minut. PRZECEDZAMY.
6.RISOTTO DROBNO POSIEKANE:
szalotki szklimy na oliwie z oliwek.
7.DODAJEMY RYŻ, SMAŻYMY:
do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.
8.DOLEWAMY WINO ORAZ:
dodajemy szafran i redukujemy płyn.
9.GDY WINO ODPARUJE,:
dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy.
10.BULION DOLEWAMY DO:
momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu).
11.NA 2-3 MINUTY:
przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki.
12.GDY NADMIAR PŁYNU:
odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano.
13.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY DO:
smaku solą i pieprzem. DOKŁADNIE MIESZAMY I: podajemy.
Risotto z krewetkami i szafranem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ SITO ŁYŻKĘ

wazową ręcznik papierowy tarkę BULION KREWETKOWY Pancerzyki z krewetek zalewamy zimną wodą w garnku, zagotowujemy.

2

SELER NACIOWY I

por (tylko zieloną część) kroimy na mniejsze kawałki.

3

OBIERAMY I KROIMY

marchewkę oraz pietruszkę.

4

POKROJONE WARZYWA DOKŁADAMY

do pancerzyków i dodajemy przyprawy.

5

DOPROWADZAMY DO WRZENIA,

gotujemy na małym ogniu około 25 minut. PRZECEDZAMY.

6

RISOTTO DROBNO POSIEKANE

szalotki szklimy na oliwie z oliwek.

7

DODAJEMY RYŻ, SMAŻYMY

do momentu, aż ryż zrobi się szklisty.

8

DOLEWAMY WINO ORAZ

dodajemy szafran i redukujemy płyn.

9

GDY WINO ODPARUJE,

dolewamy wcześniej przecedzony bulion krewetkowy, po jednej łyżce wazowej, i często mieszamy.

10

BULION DOLEWAMY DO

momentu, aż ryż będzie al dente (uważamy, aby nie rozgotować ryżu).

11

NA 2-3 MINUTY

przed końcem gotowania dodajemy obrane z pancerzyków, umyte i osuszone za pomocą ręcznika papierowego krewetki.

12

GDY NADMIAR PŁYNU

odparuje, risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i starty parmezan lub ser Grana Padano.

13

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY DO

smaku solą i pieprzem. DOKŁADNIE MIESZAMY I: podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2593,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

648,3 kcal

🥑

Tłuszcz

10,7 g

🌾

Węglowodany

102,8 g

🥬

Błonnik

28,1 g

💪

Białko

28,1 g

Podobne przepisy