przepis-na-kobiete.pl

Ravioli z surimi i olejem porowym • przepis • składniki • przygotowanie

Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Ravioli z surimi i olejem porowym

Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 1 szt.
mąka pszenna typ 00 - 280 g
żółtka jaj - 2 szt.
buraki gotowane - 100 g
paluszki krabowe - 250 g
serek śmietankowy - 150 g
jabłko - 70 g
koncentrat pomidorowy - 5 g
świeży koperek - 2 gałązki
szalotka - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
sos rybny -
por - 1 szt.
olej - 100 ml
masło - 30 g
ogórek - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
sezam czarny - 10 g
sól morska -
mięta świeża -

Instrukcje przygotowania

1.ZAGNIATAMY CIASTO NA RAVIOLI:
Na stolnicę wykładamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy jajko oraz 3 żółtka. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY OLEJ POROWY:
Z pora odkrawamy zielone części i dokładnie myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora i olej dokładnie ważymy, obu składników powinno być dokładnie tyle samo. Pora wkładamy do MC Smarta i dolewamy olej. Dokładnie miksujemy całość i podgrzewamy do temperatury 60°C.
3.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO DANIA:
Białą część pora kroimy w krążki, przekładamy na talerz, dokładnie solimy i odstawiamy.
4.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU:
Resztę jabłka siekamy bardzo drobno. Surimi rozmrażamy, rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Pół szalotki siekamy bardzo drobno i delikatnie solimy. Liście koperku odrywamy od łodyg i odkładamy. Łodygi drobno siekamy.
5.FORMUJEMY RAVIOLI:
Ciasto zabarwione burakiem wałkujemy, kroimy w cienkie paski i odkładamy. Drugie ciasto również rozwałkowujemy. Układamy na nim nieregularnie paski buraczanego ciasta i mocno dociskamy. Następnie ponownie wałkujemy. Farsz szprycujemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą, dokładnie dociskamy i przekrawamy radełkiem, formując 3 dosyć duże, prostokątne ravioli.
6.GOTUJEMY RAVIOLI:
Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.
7.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO PODANIA:
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wcześniej przygotowane białe części pora.
8.PODAJEMY DANIE:
Ravioli układamy na talerzu, a po bokach dodajemy por. Na porze układamy listki koperku, następnie polewamy całość olejem porowym. Na ravioli układamy jabłka, a na nich posiekaną miętę, na koniec dajemy odrobinę oleju porowego.
Ravioli z surimi i olejem porowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGNIATAMY CIASTO NA RAVIOLI

Na stolnicę wykładamy mąkę, robimy wgłębienie i dodajemy jajko oraz 3 żółtka. Następnie zagniatamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto rozpłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY OLEJ POROWY

Z pora odkrawamy zielone części i dokładnie myjemy. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Pora i olej dokładnie ważymy, obu składników powinno być dokładnie tyle samo. Pora wkładamy do MC Smarta i dolewamy olej. Dokładnie miksujemy całość i podgrzewamy do temperatury 60°C.

3

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO DANIA

Białą część pora kroimy w krążki, przekładamy na talerz, dokładnie solimy i odstawiamy.

4

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU

Resztę jabłka siekamy bardzo drobno. Surimi rozmrażamy, rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Pół szalotki siekamy bardzo drobno i delikatnie solimy. Liście koperku odrywamy od łodyg i odkładamy. Łodygi drobno siekamy.

5

FORMUJEMY RAVIOLI

Ciasto zabarwione burakiem wałkujemy, kroimy w cienkie paski i odkładamy. Drugie ciasto również rozwałkowujemy. Układamy na nim nieregularnie paski buraczanego ciasta i mocno dociskamy. Następnie ponownie wałkujemy. Farsz szprycujemy na jedną część ciasta, przykrywamy drugą, dokładnie dociskamy i przekrawamy radełkiem, formując 3 dosyć duże, prostokątne ravioli.

6

GOTUJEMY RAVIOLI

Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.

7

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI DO PODANIA

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wcześniej przygotowane białe części pora.

8

PODAJEMY DANIE

Ravioli układamy na talerzu, a po bokach dodajemy por. Na porze układamy listki koperku, następnie polewamy całość olejem porowym. Na ravioli układamy jabłka, a na nich posiekaną miętę, na koniec dajemy odrobinę oleju porowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4590,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

765,1 kcal

🥑

Tłuszcz

34,6 g

🌾

Węglowodany

91 g

🥬

Błonnik

3,2 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy

Ravioli z surimi i olejem porowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl