przepis-na-kobiete.pl

Placuszki z tuńczykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!

Placuszki z tuńczykiem

Tuńczyk sprawdzi się idealnie pod wieloma postaciami, a jako tuńczykowe placuszki z pewnością podbije Wasze serca! Przygotowuje się je niezwykle łatwo i szybko. Sami sprawdźcie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 110 g
cebula czerwona - 1 szt.
jajko - 2 szt.
majonez - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżka
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 0,33 łyżki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sok z cytryny - 50 ml
sól - 0,5 łyżeczki
szczypior cebuli - 4 łyżki
tuńczyk w oleju - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TUŃCZYKA:
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i drobno posiekany szczypiorek.
2.DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO TUŃCZYKA:
Jajka, majonez, musztardę, sok i skórkę z cytryny łączymy dokładnie w miseczce. Sos przelewamy do tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy całość. Dodajemy bułkę tartą i raz jeszcze mieszamy do połączenia składników.
3.FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACUSZKI:
Z masy formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy  na ciepło
Placuszki z tuńczykiem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TUŃCZYKA

Tuńczyka odcedzamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i drobno posiekany szczypiorek.

2

DODAJEMY MASĘ JAJECZNĄ DO TUŃCZYKA

Jajka, majonez, musztardę, sok i skórkę z cytryny łączymy dokładnie w miseczce. Sos przelewamy do tuńczyka, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie mieszamy całość. Dodajemy bułkę tartą i raz jeszcze mieszamy do połączenia składników.

3

FORMUJEMY I SMAŻYMY PLACUSZKI

Z masy formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy  na ciepło

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1468 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

183,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,4 g

🌾

Węglowodany

12,6 g

🥬

Błonnik

11,2 g

💪

Białko

11,2 g

Podobne przepisy