Najlepsza babka majonezowa • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ Z MĄKĄ, FORMĘ I PIEKARNIK
Odważamy mąkę i wsypujemy ją do szklanej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, budyń waniliowy i sól. Całość odstawiamy na bok. Następnie przygotowujemy formę do pieczenia babki. Smarujemy ją masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C z funkcją grzania góra -dół.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA CIASTO
Do misy termorobota MC Smart wkładamy mieszadło. Następnie odważamy cukier. Dodajemy jajka i ucieramy składniki, korzystając z programu „własne ustawienia”/ czas: 6 minut / temperatura: 37°C / obroty: 3. Po 5 minutach przez otwór w pokrywie urządzenia dodajemy po łyżce majonezu.
PIECZEMY CIASTO
Masę przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy 45-50 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka włożonego w środek ciasta. Po ostygnięciu ciasto oprószamy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2412,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
241,3 kcal
Tłuszcz
12,1 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
0 g
Białko
3,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Odchudzony kotlet schabowy na dwa sposoby z mizerią
Kotlet schabowy w chrupiącej panierce, smażony lub pieczony, z dodatkiem mizerii pachnącej koperkiem. A wszystko to w wersji odchudzonej, bo od Kingi Paruzel!

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Precel z szynką
Pyszny i szybki w przygotowaniu precel z szynką to świetny pomysł na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Możesz go też zapakować na weekendowy piknik z rodzinką.

Zakwas na barszcz biały
Czy wiesz, że domowy barszcz biały smakuje najlepiej, gdy przygotujesz go na własnym zakwasie? To właśnie on nadaje zupie charakterystyczny aromat i smak. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i wymaga jedynie kilku podstawowych składników oraz czasu. Sprawdź, jak zrobić zakwas na barszcz biały, by cieszyć się autentycznym smakiem tej wyjątkowej zupy!

Kompot z suszu z cytryną
Tradycyjny napój pełen korzennego aromatu i orzeźwiającego smaku cytrusów. Doskonały na święta i na co dzień.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.

Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
Domowe tacos z mąki kukurydzianej świetnie smakują z sałatką z krewetek! Przygotuj ją i sprawdź, jak owoce morza komponują się z mango, chili i kolendrą!