przepis-na-kobiete.pl

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem

Połączenie polskich warzyw i esencjonalnego orientalnego sosu. Doskonałe wiosenne danie, które sprawdzi się o każdej porze roku!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

seler - 1 szt.
kalarepa - 3 szt.
korzeń pietruszki - 3 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej - 2 łyżki
pieczarka - 300 g
pistacje - 50 g
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
szalotka - 0,5 szt.
imbir świeży - 2 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
jogurt grecki - 100 ml
mleczko kokosowe - 400 ml
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rzodkiewka - 170 g
kolendra świeża - 45 g
curry - 2 łyżeczki
limonka - 0,5 szt.
kolendra ziarna - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
kawałek folii aluminiowej moździerz tarkę lub zester blender lub malakser naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do 180°C Pieczone warzywa Kalarepę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na grube kawałki.
2.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3.SZCZELNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i pieczemy 35-45 minut w 180°C.
4.GRILLOWANE PIECZARKI PIECZARKI:
pokrojone w ćiartki smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju.
5.PRZEKŁADAMY NA:
talerz.
6.SOS CURRY Z:
warzywami Drobno pokrjojony, obrany imbir, ziarna kolendry roztarte w moździerzu, drobno posiekaną papryczkę, czosnek pokrojone w plasterki, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, curry, oliwę, skórkę z limonki i łyżkę świeżej, posiekanej kolendry miksujemy na gładką pastę.
7.DO NACZYNIA ŻELIWNEGO:
dodajemy niewielką ilość oleju i pastę curry.
8.PODGRZEWAMY, ZALEWAMY MLECZKIEM:
kokosowym z niewielką ilością wody.
9.GOTUJEMY 5-10 MINUT:
na wolnym ogniu.
10.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
przekładamy upieczone warzywa, dusimy około 3 minuty.
11.DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ:
skórki z limonki.
12.ZDEJMUJEMY NACZYNIE Z:
ognia, dodajemy 2 łyżki jogurtu, pieczarki, rzodkiewki, pistacje oraz kolendrę (niewielką ilość składników odkładamy do dekoracji).
13.WARZYWA PRZEKŁADAMY NA:
talerz, dekorujemy pieczarkami, rzodkiewkami pokrojonymi w połówki, posiekanymi pistacjami i świeżą kolendrą.
14.ZDOBIMY WIERZCH NIEWIELKĄ:
ilość jogurtu.
Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

kawałek folii aluminiowej moździerz tarkę lub zester blender lub malakser naczynie żeliwne Rozgrzej piekarnik do 180°C Pieczone warzywa Kalarepę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy na grube kawałki.

2

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

3

SZCZELNIE PRZYKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i pieczemy 35-45 minut w 180°C.

4

GRILLOWANE PIECZARKI PIECZARKI

pokrojone w ćiartki smażymy 5 minut na rozgrzanym oleju.

5

PRZEKŁADAMY NA

talerz.

6

SOS CURRY Z

warzywami Drobno pokrjojony, obrany imbir, ziarna kolendry roztarte w moździerzu, drobno posiekaną papryczkę, czosnek pokrojone w plasterki, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę, curry, oliwę, skórkę z limonki i łyżkę świeżej, posiekanej kolendry miksujemy na gładką pastę.

7

DO NACZYNIA ŻELIWNEGO

dodajemy niewielką ilość oleju i pastę curry.

8

PODGRZEWAMY, ZALEWAMY MLECZKIEM

kokosowym z niewielką ilością wody.

9

GOTUJEMY 5-10 MINUT

na wolnym ogniu.

10

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

przekładamy upieczone warzywa, dusimy około 3 minuty.

11

DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ

skórki z limonki.

12

ZDEJMUJEMY NACZYNIE Z

ognia, dodajemy 2 łyżki jogurtu, pieczarki, rzodkiewki, pistacje oraz kolendrę (niewielką ilość składników odkładamy do dekoracji).

13

WARZYWA PRZEKŁADAMY NA

talerz, dekorujemy pieczarkami, rzodkiewkami pokrojonymi w połówki, posiekanymi pistacjami i świeżą kolendrą.

14

ZDOBIMY WIERZCH NIEWIELKĄ

ilość jogurtu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1940,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

485,2 kcal

🥑

Tłuszcz

32,0 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

16,9 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy