przepis-na-kobiete.pl

Omlet marchewkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Omlet marchewkowy

Pyszny, puszysty i prosty! Taki właśnie jest ten omlet marchewkowy na słodko, z dodatkiem proteinowej odżywki o smaku ciasteczkowym.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna pełnoziarnista - 20 g
marchew - 50 g
cynamon - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 5 ml
sól - 1 szczypta
skyr naturalny - 100 g
orzech pekan - 20 g
odżywka białkowa Whey Protein Premium o smaku ciasteczkowym - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę mieszamy z odżywką białkową i cynamonem. Suche składniki i startą marchew dodajemy do ubitych jajek i całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatuły.
2.SMAŻYMY OMLET:
Patelnię dokładnie smarujemy oliwą, przelewamy na nią ciasto i przykrywamy pokrywą. Omlet smażymy przez kilka minut i ostrożnie przewracamy na drugą stronę, kiedy jego spód się zarumieni. Następnie znowu przykrywamy patelnię pokrywą i smażymy omlet, aż jego druga strona się zetnie.
3.PODAJEMY OMLET:
Omlet przekładamy na talerz, na połowę omletu wykładamy skyr. Orzechy siekamy i większością posypujemy jogurt. Omlet składamy na pół, oprószamy pozostałymi orzechami i podajemy z ulubionymi owocami.
Omlet marchewkowy

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę. Mąkę mieszamy z odżywką białkową i cynamonem. Suche składniki i startą marchew dodajemy do ubitych jajek i całość delikatnie mieszamy za pomocą szpatuły.

2

SMAŻYMY OMLET

Patelnię dokładnie smarujemy oliwą, przelewamy na nią ciasto i przykrywamy pokrywą. Omlet smażymy przez kilka minut i ostrożnie przewracamy na drugą stronę, kiedy jego spód się zarumieni. Następnie znowu przykrywamy patelnię pokrywą i smażymy omlet, aż jego druga strona się zetnie.

3

PODAJEMY OMLET

Omlet przekładamy na talerz, na połowę omletu wykładamy skyr. Orzechy siekamy i większością posypujemy jogurt. Omlet składamy na pół, oprószamy pozostałymi orzechami i podajemy z ulubionymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

513,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

513,6 kcal

🥑

Tłuszcz

28,9 g

🌾

Węglowodany

29 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

37,3 g

Podobne przepisy

Omlet marchewkowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl