przepis-na-kobiete.pl

Nadziewane daktyle z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Nadziewane daktyle z boczkiem

Słodki daktyl, słony boczek i chrupiący migdał. Unikalne połączenie, które tworzy przekąskę o niepowtarzalnym smaku.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek w plastrach - 130 g
cukier - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
daktyle suszone - 24 szt.
migdały - 24 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MIGDAŁY SMAŻYMY:
przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju.
2.ZDEJMUJEMY Z PATELNI:
i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy.
3.PLASTRY BOCZKU KROIMY:
na pół.
4.DO KAŻDEGO DAKTYLA:
wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku.
5.POZOSTAŁY OLEJ PODGRZEWAMY:
na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.
6.OSĄCZAMY NA PAPIERZE:
kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.
7.WSKAZÓWKA :
PODAJEMY: z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np.
8.BARCELINO CATALUNYA, LUB:
z dobrze schłodzonym winem musującym Cava.
9.PRZYPRAWIONE MIGDAŁY ŚWIETNIE:
pasują również same do czerwonego wina.
Nadziewane daktyle z boczkiem

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MIGDAŁY SMAŻYMY

przez 1/2-1 minutę na 1 łyżce gorącego oleju.

2

ZDEJMUJEMY Z PATELNI

i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i papryką, studzimy.

3

PLASTRY BOCZKU KROIMY

na pół.

4

DO KAŻDEGO DAKTYLA

wkładamy po 1 migdale i owijamy połową plastra boczku.

5

POZOSTAŁY OLEJ PODGRZEWAMY

na patelni i smażymy na nim daktyle z boczkiem przez mniej więcej 2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące.

6

OSĄCZAMY NA PAPIERZE

kuchennym i podajemy na gorąco lub na zimno.

7

WSKAZÓWKA

PODAJEMY: z wytrawnym czerwonym winem hiszpańskim, np.

8

BARCELINO CATALUNYA, LUB

z dobrze schłodzonym winem musującym Cava.

9

PRZYPRAWIONE MIGDAŁY ŚWIETNIE

pasują również same do czerwonego wina.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1336,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

334,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,1 g

🌾

Węglowodany

38,2 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Nadziewane daktyle z boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl