przepis-na-kobiete.pl

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie

Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi

Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżeczka
drożdże świeże - 42 g
jogurt naturalny - 100 g
masło - 1 łyżka
orzech włoski - 75 g
sól - 2 łyżeczki
mąka orkiszowa - 500 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY:
Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
2.ZAGNIATAMY CIASTO:
Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.
Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY

Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.

2

ZAGNIATAMY CIASTO

Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

3

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2290,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

152,7 kcal

🥑

Tłuszcz

4,8 g

🌾

Węglowodany

22,3 g

🥬

Błonnik

6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy