przepis-na-kobiete.pl

Klopsiki sojowe • przepis • składniki • przygotowanie

Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Klopsiki sojowe

Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
olej rzepakowy - 2 łyżki
oregano suszone - 1 szczypta
papryka mielona słodka - 1 szczypta
pieczarka - 150 g
soja - 500 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 3 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
mąka kukurydziana - 50 g
pomidorki koktajlowe - 100 g
pomidor suszony - 45 g
rukola - 20 g
orzechy arachidowe - 1 łyżka
olej po suszonych pomidorach - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY I GOTUJEMY SOJĘ:
Gdy soja będzie miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny bez solenia.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Czerwoną cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
3.MIELEMY SKŁADNIKI:
Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
4.SMAŻYMY I PODAJEMY KLOPSIKI:
Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.
Klopsiki sojowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY I GOTUJEMY SOJĘ

Gdy soja będzie miękka, odcedzamy ją, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 2 godziny bez solenia.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Czerwoną cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki pokrojone na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

3

MIELEMY SKŁADNIKI

Podsmażone warzywa łączymy z ugotowaną soją, mieszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.

4

SMAŻYMY I PODAJEMY KLOPSIKI

Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kulki, które następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy nabiorą złotego koloru, wyjmujemy je na papierowy ręcznik.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3794,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

948,7 kcal

🥑

Tłuszcz

41,1 g

🌾

Węglowodany

92 g

🥬

Błonnik

55,8 g

💪

Białko

55,8 g

Podobne przepisy