przepis-na-kobiete.pl

Mini burgery • przepis • składniki • przygotowanie

Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Mini burgery

Mini burgery to sposób na pyszną przekąskę, która może stać się główną gwiazdą przyjęcia lub rodzinnego obiadu! Ich mały rozmiar sprawia, że są idealne do podawania jako finger food, ale równie dobrze sprawdzą się jako danie główne. Różnorodność składników, jakie można wykorzystać do przyrządzenia małych burgerów, pozwala stworzyć naprawdę interesujące i smaczne połączenia.

Czas przygotowania
155 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 250 g
masło - 30 g
drożdże świeże - 18 g
cukier - 0,5 łyżeczki
sezam biały - 1 łyżeczka
mleko - 2 łyżki
mięso mielone wołowe - 250 g
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 1 łyżka
czosnek główka - 1 ząbek
ogórek kiszony - 2 szt.
pomidor czerwony - 1 szt.
sałata główka - 3 liście
ser cheddar - 4 plastry
jogurt naturalny - 50 ml
majonez - 50 g
ketchup - 30 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka wędzona mielona - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN:
Do miseczki wkrusz drożdże, a następnie zalej je letnim mlekiem (ok. 60 ml). Po chwili dodaj także cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość zamieszaj, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, pozostałe mleko, sól oraz masło. Po chwili dodaj także drożdże i całość dokładnie wymieszaj. A potem zacznij je zagniatać.
3.ZAGNIATAMY CIASTO:
Przenieś delikatnie zagniecione ciasto na blat podsypany mąką (wystarczy łyżka mąki). Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się sprężyste i przestanie być klejące. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Przenieś je z powrotem do miski, a potem przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
4.FORMUJEMY BUŁECZKI:
Podziel gotowe ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.
5.PIECZEMY BUŁECZKI:
Mini bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 25 minut.
6.FORMUJEMY BURGERY:
Mięso mielone wymieszaj z solą oraz pieprzem, jajkiem oraz bułką tartą. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj do mięsnej masy. Całość dokładnie wymieszaj, a potem uformuj z niej płaskie kotleciki o średnicy równej średnicy bułek.
7.SMAŻYMY BURGERY:
Każdy mięsny kotlet usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do wybranego stopnia wysmażenia. Odłóż na bok i przejdź do przygotowywania reszty składników.
8.KROIMY SKŁADNIKI:
Pomidory umyj, a następnie wraz z ogórkami pokrój w plastry. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Plastry sera przekrój na pół.
9.WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA:
Wyciągnij bułeczki z pieca i pozwól im wystygnąć. Nie wyłączaj piekarnika.
10.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszaj.
11.SKŁADAMY BURGERY:
Każdą wystudzoną bułkę przekrój na pół, a następnie posmaruj ją sosem. Na jednej części ułóż ser, potem kotleta oraz resztę składników. Polej sosem i zamknij bułkę od góry. W każdego burgera wbij patyczek i przełóż na blaszkę do pieczenia i wsuń do pieca na dosłownie 2 minuty, aby ser mógł się roztopić. Tak przygotowane burgery przełóż na talerz i gotowe!
Mini burgery

Czas przygotowania

155 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN

Do miseczki wkrusz drożdże, a następnie zalej je letnim mlekiem (ok. 60 ml). Po chwili dodaj także cukier oraz łyżeczkę mąki. Całość zamieszaj, a następnie odstaw na bok do wyrośnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Do dużej miski dodaj mąkę, jajko, pozostałe mleko, sól oraz masło. Po chwili dodaj także drożdże i całość dokładnie wymieszaj. A potem zacznij je zagniatać.

3

ZAGNIATAMY CIASTO

Przenieś delikatnie zagniecione ciasto na blat podsypany mąką (wystarczy łyżka mąki). Ciasto wyrabiaj do momentu, w którym stanie się sprężyste i przestanie być klejące. Powinno to zająć maksymalnie 5 minut. Przenieś je z powrotem do miski, a potem przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

4

FORMUJEMY BUŁECZKI

Podziel gotowe ciasto na 8 części, a następnie uformuj z nich lekko spłaszczone kulki. Każdą bułeczkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp sezamem. Odstaw je do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.

5

PIECZEMY BUŁECZKI

Mini bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku. Czas pieczenia powinien wynosić ok. 25 minut.

6

FORMUJEMY BURGERY

Mięso mielone wymieszaj z solą oraz pieprzem, jajkiem oraz bułką tartą. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, a następnie dodaj do mięsnej masy. Całość dokładnie wymieszaj, a potem uformuj z niej płaskie kotleciki o średnicy równej średnicy bułek.

7

SMAŻYMY BURGERY

Każdy mięsny kotlet usmaż na dobrze rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju do wybranego stopnia wysmażenia. Odłóż na bok i przejdź do przygotowywania reszty składników.

8

KROIMY SKŁADNIKI

Pomidory umyj, a następnie wraz z ogórkami pokrój w plastry. Sałatę podziel na mniejsze kawałki. Plastry sera przekrój na pół.

9

WYCIĄGAMY BUŁECZKI Z PIECA

Wyciągnij bułeczki z pieca i pozwól im wystygnąć. Nie wyłączaj piekarnika.

10

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W małej miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt i ketchup. Dodaj wszystkie przyprawy i ponownie wszystko wymieszaj.

11

SKŁADAMY BURGERY

Każdą wystudzoną bułkę przekrój na pół, a następnie posmaruj ją sosem. Na jednej części ułóż ser, potem kotleta oraz resztę składników. Polej sosem i zamknij bułkę od góry. W każdego burgera wbij patyczek i przełóż na blaszkę do pieczenia i wsuń do pieca na dosłownie 2 minuty, aby ser mógł się roztopić. Tak przygotowane burgery przełóż na talerz i gotowe!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2337,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

584,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,2 g

🌾

Węglowodany

55 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

26,8 g

Podobne przepisy