przepis-na-kobiete.pl

Kurczak teriyaki z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!

Kurczak teriyaki z warzywami

Lubisz kuchnię japońską? Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj kurczaka w domowym, aromatycznym sosie teriyaki!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
kurczak filety z piersi - 1 szt.
goździki - 2 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
por - 1 szt.
groszek cukrowy - 100 g
imbir świeży - 10 g
sos sojowy - 30 ml
sok z limonki - 5 ml
limonka - 0,5 szt.
syrop daktylowy - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.
2.KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA:
Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.
3.KROIMY WARZYWA:
Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.
4.SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA:
Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.
5.DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE:
Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.
Kurczak teriyaki z warzywami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos sojowy i syrop daktylowy łączymy ze sobą w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Zagotowujemy. Dodajemy drobno posiekany obrany imbir. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy skórkę i sok z limonki.

2

KROIMY I PRZYPRAWIAMY KURCZAKA

Piersi kurczaka oczyszczamy i kroimy ukośnie w plastry o grubości ok. 1,5 cm, przekładamy do miski. Oprószamy pieprzem, skrapiamy olejem, mieszamy. Odstawiamy.

3

KROIMY WARZYWA

Białą część pora przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą z części ponownie na pół. Kroimy w kostkę.

4

SMAŻYMY SKŁADNIKI DANIA

Kurczaka smażymy krótko (ok. 10 sekund z każdej strony) na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Przekładamy na talerz.

5

DODAJEMY SOS I PODAJEMY DANIE

Całość zalewamy sosem i chwilę podsmażamy, aż składniki się połączą. Doprawiamy sokiem i skórką z limonki. Dodajemy imbir, mieszamy. Danie przekładamy na talerz i posypujemy szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

856,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

428,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

41,4 g

🥬

Błonnik

26,4 g

💪

Białko

26,4 g

Podobne przepisy

Kurczak teriyaki z warzywami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl