przepis-na-kobiete.pl

Makaron dan dan • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Makaron dan dan

Niezwykle prosty w przygotowaniu i pełen smaku makaron dan dan, czyli danie inspirowane kuchnią chińską. To pyszny pomysł na szybki obiad w azjatyckim stylu, z lekko orzechowym posmakiem!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

imbir świeży - 1 łyżeczka
mięso mielone wieprzowe - 250 g
olej - 2 łyżki
masło orzechowe - 3 łyżki
mleczko kokosowe - 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
ocet ryżowy - 1 łyżka
sos sriracha - 2 łyżki
makaron chow mein - 200 g
orzechy ziemne -
cebula dymka -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a dymkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niego starty imbir oraz sos sojowy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, mieszamy mięso z dymką i całość odkładamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
W sporej misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Następnie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy go i dokładnie mieszamy z sosem.
3.PODAJEMY DANIE:
Porcje makaronu przekładamy do misek i układamy na nim mięso. Orzeszki i dymkę siekamy i oprószamy nimi danie bezpośrednio przed podaniem.
Makaron dan dan

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a dymkę siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Następnie dodajemy do niego starty imbir oraz sos sojowy i całość smażymy jeszcze przez 2 minuty. Patelnię zdejmujemy z ognia, mieszamy mięso z dymką i całość odkładamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

W sporej misce mieszamy wszystkie składniki sosu. Następnie makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy go i dokładnie mieszamy z sosem.

3

PODAJEMY DANIE

Porcje makaronu przekładamy do misek i układamy na nim mięso. Orzeszki i dymkę siekamy i oprószamy nimi danie bezpośrednio przed podaniem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1655,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

827,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38,7 g

🌾

Węglowodany

78 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

40,6 g

Podobne przepisy