przepis-na-kobiete.pl

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem

Wykorzystaj pomysł Karola Okrasy na lizaki z łososia z pieczonymi ziemniakami w pesto. Danie doskonałe dla dzieci!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

łosoś filet, bez skóry - 2 szt.
limonka - 1 szt.
miód - 1 łyżka
musztarda francuska - 1 łyżeczka
masło - 10 g
młode ziemniaki - 500 g
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
grana padano, tarty - 1 łyżka
pomidor suszony - 2 łyżki
bazylia świeża - 4 łyżeczki
Szpinak Baby - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO FOLIOWEJ KIESZONKI:
Ziemniaki myjemy, marynujemy w oliwie. Dodajemy masło i zawijamy w kieszonkę wykonaną z folii aluminiowej. Pieczemy na grillu, aż będą miękkie.
2.POLEWANIE RYBY MARYNATĄ:
Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. 2 łyżki posiekanych pomidorów i pozostałe składniki pesto wkładamy do pojemnika miksera. Blendujemy na gładką masę.
3.ZIEMNIAKI MIESZAMY Z PESTO:
Upieczone ziemniaczki przekładamy do miski. Dodajemy połowę pesto i mieszamy.
Lizaki z łososia z pieczonymi ziemniaczkami w pesto i ze szpinakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI WKŁADAMY DO FOLIOWEJ KIESZONKI

Ziemniaki myjemy, marynujemy w oliwie. Dodajemy masło i zawijamy w kieszonkę wykonaną z folii aluminiowej. Pieczemy na grillu, aż będą miękkie.

2

POLEWANIE RYBY MARYNATĄ

Paski łososia nadziewamy wzdłuż na drewniane patyczki, układamy na talerzu. Rybę polewamy marynatą. Odstawiamy na kilka minut. 2 łyżki posiekanych pomidorów i pozostałe składniki pesto wkładamy do pojemnika miksera. Blendujemy na gładką masę.

3

ZIEMNIAKI MIESZAMY Z PESTO

Upieczone ziemniaczki przekładamy do miski. Dodajemy połowę pesto i mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2047,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

511,9 kcal

🥑

Tłuszcz

35,1 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

23,5 g

💪

Białko

23,5 g

Podobne przepisy