przepis-na-kobiete.pl

Life changing bread • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Life changing bread

Jaki jest chleb zmieniający życie? Przede wszystkim pyszny! Poza tym nie zawiera mąki ani drożdży, za to jest pełen ziaren i migdałów. Przekonaj się, jaki jest dobry!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

migdały - 65 g
mielone łuski babki jajowatej - 3 łyżki
nasiona chia - 2 łyżki
olej kokosowy - 80 g
płatki owsiane - 150 g
siemię lniane, całe - 90 g
sól - 1 łyżeczka
syrop klonowy - 1 łyżka
nasiona słonecznika - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZANIE MOKRYCH SKŁADNIKÓW:
Do pojemnika miksującego włożyć olej kokosowy o temperaturze pokojowej i roztapiać go (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/60°C. Dodać syrop klonowy i 350 ml wody o temperaturze pokojowej i mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 5.
2.ŁĄCZENIE MOKRYCH I SUCHYCH SKŁADNIKÓW:
Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona chia, łupiny babki jajowatej i 1 łyżeczkę soli. Mieszać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/1 minuta/prędkość 3. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/30 sekund/prędkość 3.
3.FORMOWANIE CHLEBA:
Formę keksową wyścielić papierem do pieczenia. Masę przekładać porcjami do formy, mocno przyciskając każdą porcję. Ciasto w formie odstawić pod przykryciem na 8 godzin.
4.PIECZENIE CHLEBA:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Piec chleb 20 minut, wyjąć z formy razem z papierem, umieścić na blasze i piec jeszcze 35 minut. Chleb ostudzić na kratce do ciasta. W szczelnie zamykanej puszce chleb zachowuje świeżość 5 dni.
Life changing bread

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZANIE MOKRYCH SKŁADNIKÓW

Do pojemnika miksującego włożyć olej kokosowy o temperaturze pokojowej i roztapiać go (z zatkniętą miarką)3 minuty/prędkość 1/60°C. Dodać syrop klonowy i 350 ml wody o temperaturze pokojowej i mieszać (z zatkniętą miarką)30 sekund/prędkość 5.

2

ŁĄCZENIE MOKRYCH I SUCHYCH SKŁADNIKÓW

Dodać ziarna słonecznika, siemię lniane, migdały, płatki owsiane, nasiona chia, łupiny babki jajowatej i 1 łyżeczkę soli. Mieszać składniki (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/1 minuta/prędkość 3. Masę zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika i ponownie mieszać (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/30 sekund/prędkość 3.

3

FORMOWANIE CHLEBA

Formę keksową wyścielić papierem do pieczenia. Masę przekładać porcjami do formy, mocno przyciskając każdą porcję. Ciasto w formie odstawić pod przykryciem na 8 godzin.

4

PIECZENIE CHLEBA

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Piec chleb 20 minut, wyjąć z formy razem z papierem, umieścić na blasze i piec jeszcze 35 minut. Chleb ostudzić na kratce do ciasta. W szczelnie zamykanej puszce chleb zachowuje świeżość 5 dni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2930,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

244,2 kcal

🥑

Tłuszcz

18,9 g

🌾

Węglowodany

15,1 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy