przepis-na-kobiete.pl

Kurczak miso • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Kurczak miso

Chrupiące kawałki udek kurczaka w aromatycznym sosie z pasty miso z dodatkiem imbiru, czosnku i marchewki. Podaj je z ulubionym makaronem i sałatką z alg morskich i ciesz się smakiem w japońskim stylu!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak mięso z udka - 500 g
olej - 2 łyżki
imbir świeży - 20 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
ciemna pasta miso - 2 łyżki
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.
miód - 3 łyżki
marchew - 0,5 szt.
marynowana sałatka z alg morskich - 100 g
nori - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA:
Udka kurczaka trybujemy, jednak nie pozbawiamy ich skóry. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.
2.SMAŻYMY KURCZAKA:
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, najpierw od strony skóry, na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Imbir, papryczkę chili i czosnek dość drobno siekamy. W misce łączymy 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, a także imbir i papryczkę chili. Całość mieszamy, dodajemy skórkę i sok z połowy limonki. Następnie marynatę doprawiamy miodem i czosnkiem. Ponownie ją mieszamy i dodajemy ok. 50 ml wody.
4.PODSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE:
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półtalarki. Następnie dodajemy ją do smażącego się kurczaka, mieszamy i zalewamy całość przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso podsmażamy w sosie, aż większość wyparuje, a składniki nabiorą głębokiego koloru.
5.PODAJEMY DANIE:
Dodatkowy kawałek papryczki chili kroimy w plastry, a arkusz nori w niewielkie paski. Kurczaka podajemy oprószonego drobno posiekaną papryczką chili i nori z dodatkiem ryżu lub ulubionego smażonego makaronu.
Kurczak miso

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Udka kurczaka trybujemy, jednak nie pozbawiamy ich skóry. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki.

2

SMAŻYMY KURCZAKA

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, najpierw od strony skóry, na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Imbir, papryczkę chili i czosnek dość drobno siekamy. W misce łączymy 2 łyżki pasty miso, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, a także imbir i papryczkę chili. Całość mieszamy, dodajemy skórkę i sok z połowy limonki. Następnie marynatę doprawiamy miodem i czosnkiem. Ponownie ją mieszamy i dodajemy ok. 50 ml wody.

4

PODSMAŻAMY KURCZAKA W SOSIE

Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie półtalarki. Następnie dodajemy ją do smażącego się kurczaka, mieszamy i zalewamy całość przygotowaną wcześniej marynatą. Mięso podsmażamy w sosie, aż większość wyparuje, a składniki nabiorą głębokiego koloru.

5

PODAJEMY DANIE

Dodatkowy kawałek papryczki chili kroimy w plastry, a arkusz nori w niewielkie paski. Kurczaka podajemy oprószonego drobno posiekaną papryczką chili i nori z dodatkiem ryżu lub ulubionego smażonego makaronu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1056,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

528,1 kcal

🥑

Tłuszcz

24,9 g

🌾

Węglowodany

26,2 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

49,2 g

Podobne przepisy