Kopytka gryczane z delikatnym bolognese • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
ZIEMNIAKI: obierz, ugotuj w osolonej wodzie i przeciśnij przez praskę.
KASZĘ GRYCZANĄ ZMIEL
w rozdrabniaczu lub blenderze na gładką mączkę.
PRZYGOTUJ PRASKĘ DO
ziemniaków rozdrabniacz lub blender Sos 2 ząbki czosnku siekamy.
NA PATELNI PODGRZEWAMY
niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, posiekany czosnek i marchewkę pokrojoną w kostkę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
ostrą paprykę pepperoni, suszone oregano i tymianek.
DO ZESZKLONYCH WARZYW
dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY, CO
chwile mieszając.
DO PODSMAŻONEGO MIĘSA
dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DODAJEMY MASŁO I
białe wino. GOTUJEMY.
DODAJEMY KAWAŁKI SERA
gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. NASTĘPNIE SOS ZDEJMUJEMY: z ognia.
KOPYTKA DO UGOTOWANYCH
i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz drobno posiekany szpinak z bazylią.
DODAJEMY OKOŁO 4
łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
DOPRAWIAMY SOLĄ,
pieprzem.
DOKŁADNIE WYRABIAMY DO
uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki.
CIASTO OPRÓSZAMY MĄKAMI,
formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków.
Z KAŻDEGO Z
nich formujemy cienki wałek.
KAŻDY WAŁEK POSYPUJEMY
odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.
W DUŻYM GARNKU
zagotowujemy wodę z solą.
DO GOTUJĄCEJ SIĘ
wody wrzucamy kopytka.
GOTUJEMY OKOŁO 1
minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody.
UGOTOWANE KOPYTKA WYKŁADAMY
na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
NA MAŁEJ PATELNI
podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła.
NASTĘPNIE DO PODSMAŻONEGO
szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwile smażymy.
NA PATELNIĘ DAJEMY
odrobinę sosu i podsmażamy.
KOPYTKA ZE SZPINAKIEM
i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą pokruszoną na mniejsze kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3331,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
832,8 kcal
Tłuszcz
46,3 g
Węglowodany
69,8 g
Błonnik
28,6 g
Białko
28,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka bakaliowe
Zobacz, jak połączenie różnych odmian orzechów i suszonych owoców zamienić w pyszne i chrupiące ciastka! Paweł Małecki już wie i chętnie dzieli się swoim przepisem!

Regionalny mazurek wielkanocny
Słodka masa orzechowa i chrupiące ciasto. Udekorowany polewą i bakaliami – to musi być idealny mazurek wielkanocny!

Smażona wieprzowina z czosnkiem, szpinakiem i ciecierzycą
Nietypowy pomysł na danie z wieprzowiną - smażona ze szpinakiem i podawana z sycącą ciecierzycą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tacos z jackfruitem w stylu carnitas
Klasyka kuchni w stylu meksykańskim, ale w wersji wegańskiej! Tacos inspirowane tacos carnitas, w których wieprzowinę zastępuje jackfruit. Zdecydowanie trzeba ich spróbować!

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Flan Valencia
Flan to najpopularniejszy deserów w hiszpańskim stylu! Spróbuj wyśmienitej wersji Pawła z brzoskwiniami i likierem.

Malinowe serduszka
Walentynkowy przepis prostu z Cukierni Lidla! Malinowe serduszka z odrobiną czekolady. Idealne, by wyznać miłość!

Zapiekanka z ziemniaków z gruszkami, fasolą i boczkiem
Ta zapiekanka to prawdziwa bomba smaków, której musisz spróbować! Ziemniaki, fasolka, gruszki, boczek i aromatyczny cząber!