przepis-na-kobiete.pl

Kisiel gryczany z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Kisiel gryczany z boczkiem

Sięgnij do zapomnianych tradycji prawdziwie polskiej kuchni! Niech wśród świątecznych potraw pojawi się kresowy kisiel gryczany z boczkiem i cebulą.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
mąka gryczana - 250 g
pieprz biały - 2 szczypty
natka pietruszki - 5 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
boczek wędzony w plastrach - 104 g
woda - 700 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MĄKĘ:
Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.
2.GOTUJEMY KISIEL:
Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.
3.PRZESMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ:
Boczek kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zdejmujemy z patelni.
4.PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY:
Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.
5.PODAJEMY KISIEL GRYCZANY Z BOCZKIEM I CEBULĄ:
Kisiel gryczany przekładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu boczkiem przesmażonym z cebulą.
Kisiel gryczany z boczkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MĄKĘ

Mąkę gryczaną wsypujemy do zimnego garnka. Garnek ustawiamy na gazie i prażymy mąkę, co jakiś czas mieszając, by nabrała rumianego koloru i orzechowego smaku. Uważamy, by nie przypalić mąki.

2

GOTUJEMY KISIEL

Podprażoną mąkę stopniowo zalewamy wodą, cały czas energicznie mieszając zawartość garnka za pomocą rózgi kuchennej. Wodę dolewamy do momentu, w którym uzyskamy konsystencję gęstego kisielu pozbawionego grudek. Cały czas podgrzewamy kisiel. Pod koniec doprawiamy białym pieprzem.

3

PRZESMAŻAMY BOCZEK Z CEBULĄ

Boczek kroimy w paski i przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż wytopi się z niego tłuszcz. Gdy boczek się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy na złoty kolor. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i zdejmujemy z patelni.

4

PODSMAŻAMY KISIEL GRYCZANY

Zestalony kisiel gryczany wyjmujemy z naczynia. Nierówne brzegi masy odcinamy, całość kroimy w paski, a następnie w kostkę o wymiarach ok. 2 x 2 cm.

5

PODAJEMY KISIEL GRYCZANY Z BOCZKIEM I CEBULĄ

Kisiel gryczany przekładamy na talerz i dekorujemy z wierzchu boczkiem przesmażonym z cebulą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1096,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

548,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9,7 g

🌾

Węglowodany

96,7 g

🥬

Błonnik

13,9 g

💪

Białko

27,3 g

Podobne przepisy