przepis-na-kobiete.pl

Kaczka w sosie śliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!

Kaczka w sosie śliwkowym

Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny

Składniki

kaczka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pędy bambusa - 155 g
cytryna - 2 szt.
marchew - 4 szt.
korzeń pietruszki - 4 szt.
cebula dymka - 5 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
kolendra świeża - 5 g
masło - 100 g
miód - 90 g
mleczko kokosowe - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ocet balsamiczny - 50 ml
ryż basmati - 50 g
sos sojowy - 70 ml
śliwka suszona - 80 g
śliwka - 200 g
trawa cytrynowa - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
z przykryciem Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C Przygotuj wcześniej Kaczkę wyjmij z lodówki ok. 30 MINUT PRZED: rozpoczęciem gotowania.
2.RYŻ UGOTUJ WEDŁUG:
instrukcji na opakowaniu.
3.MARYNATA DO GARNKA:
wlewamy 50 ml miodu i dodajemy 50 ml sosu sojowego.
4.SIEKAMY 2 ZĄBKI:
czosnku drobno i dodajemy do marynaty.
5.DODAJEMY OCET BALSAMICZNY,:
1 małą łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w drobną kostkę papryczki (resztę zostawiamy na później), śliwki suszone, odrobinę wody, gotujemy.
6.DO MARYNATY DODAJEMY:
sok z 1 cytryny.
7.CHWILĘ PODGOTOWUJEMY NA:
małym ogniu.
8.KACZKA Z KACZKI:
wycinamy uda i piersi, odcinamy skrzydełka i końcówki kości, skórę na piersiach delikatnie nacinamy.
9.GORĄCĄ MARYNATĘ PRZELEWAMY:
do naczynia żaroodpornego.
10.W NACZYNIU UKŁADAMY:
mięso skórą do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na 1/2.
11.NACZYNIE ŻAROODPORNE PRZYKRYWAMY,:
wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę, polewamy kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika).
12.WARZYWA CEBULE DYMKI:
kroimy wzdłuż na ćwiartki (szczypiorek odkrawamy, będziemy używać go później), 1-2 ząbki czosnku kroimy w plastry, na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.
13.NA PATELNI SZKLIMY:
czosnek, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry marchewkę i pietruszkę, odrobinę świeżej ostrej papryczki, szczyptę kolendry ,szczyptę trawy cytrynowej (którą można też dodać do kaczki), całość mieszamy (warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone).
14.DODAJEMY DYMKĘ (TYLKO:
blanszujemy), zmniejszamy ogień, wlewamy niewielką ilość mleczka kokosowego, dodajemy 20 ml sosu sojowego, całość mieszamy. DODAJEMY ODSĄCZONE PĘDY: bambusa.
15.DOPRAWIAMY SOKIEM Z:
1/2 cytryny i 15-20 ml miodu.
16.
CHWILĘ DUSIMY.
17.SZCZYPIOR Z CEBULI:
dymki kroimy na grube kawałki.
18.WARZYWA POSYPUJEMY SZCZYPIOREM,:
zestawiamy z ognia.
19.SOS ŚLIWKI I:
powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy.
20.JEŚLI SOS JEST:
zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny.
21.JAK PODAWAĆ UGOTOWANY:
ryż wyjmujemy na talerz, na ryż wykładamy warzywa i dekorujemy szczypiorkiem.
22.KAWAŁKI KACZKI UKŁADAMY:
na warzywach. SOS PRZELEWAMY DO: miseczki.
Kaczka w sosie śliwkowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

z przykryciem Rozgrzej piekarnik do 160-170 stopni C Przygotuj wcześniej Kaczkę wyjmij z lodówki ok. 30 MINUT PRZED: rozpoczęciem gotowania.

2

RYŻ UGOTUJ WEDŁUG

instrukcji na opakowaniu.

3

MARYNATA DO GARNKA

wlewamy 50 ml miodu i dodajemy 50 ml sosu sojowego.

4

SIEKAMY 2 ZĄBKI

czosnku drobno i dodajemy do marynaty.

5

DODAJEMY OCET BALSAMICZNY,

1 małą łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w drobną kostkę papryczki (resztę zostawiamy na później), śliwki suszone, odrobinę wody, gotujemy.

6

DO MARYNATY DODAJEMY

sok z 1 cytryny.

7

CHWILĘ PODGOTOWUJEMY NA

małym ogniu.

8

KACZKA Z KACZKI

wycinamy uda i piersi, odcinamy skrzydełka i końcówki kości, skórę na piersiach delikatnie nacinamy.

9

GORĄCĄ MARYNATĘ PRZELEWAMY

do naczynia żaroodpornego.

10

W NACZYNIU UKŁADAMY

mięso skórą do góry, dodajemy świeże śliwki pokrojone na 1/2.

11

NACZYNIE ŻAROODPORNE PRZYKRYWAMY,

wkładamy do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny (pół godziny przed wyjęciem na chwilę jeszcze wyjmujemy, zdejmujemy pokrywkę, polewamy kaczkę marynatą i ponownie wkładamy do piekarnika).

12

WARZYWA CEBULE DYMKI

kroimy wzdłuż na ćwiartki (szczypiorek odkrawamy, będziemy używać go później), 1-2 ząbki czosnku kroimy w plastry, na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek.

13

NA PATELNI SZKLIMY

czosnek, dodajemy obrane i pokrojone w cienkie plastry marchewkę i pietruszkę, odrobinę świeżej ostrej papryczki, szczyptę kolendry ,szczyptę trawy cytrynowej (którą można też dodać do kaczki), całość mieszamy (warzywa powinny być chrupiące a nie uduszone).

14

DODAJEMY DYMKĘ (TYLKO

blanszujemy), zmniejszamy ogień, wlewamy niewielką ilość mleczka kokosowego, dodajemy 20 ml sosu sojowego, całość mieszamy. DODAJEMY ODSĄCZONE PĘDY: bambusa.

15

DOPRAWIAMY SOKIEM Z

1/2 cytryny i 15-20 ml miodu.

16

CHWILĘ DUSIMY.

17

SZCZYPIOR Z CEBULI

dymki kroimy na grube kawałki.

18

WARZYWA POSYPUJEMY SZCZYPIOREM,

zestawiamy z ognia.

19

SOS ŚLIWKI I

powstały sos po pieczeniu kaczki przekładamy do miski blendera, miksujemy.

20

JEŚLI SOS JEST

zbyt gęsty dodajemy jeszcze odrobinę marynaty i ocet balsamiczny.

21

JAK PODAWAĆ UGOTOWANY

ryż wyjmujemy na talerz, na ryż wykładamy warzywa i dekorujemy szczypiorkiem.

22

KAWAŁKI KACZKI UKŁADAMY

na warzywach. SOS PRZELEWAMY DO: miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8246,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2061,7 kcal

🥑

Tłuszcz

173,7 g

🌾

Węglowodany

78,2 g

🥬

Błonnik

52 g

💪

Białko

52 g

Podobne przepisy