przepis-na-kobiete.pl

Czekoladowa karpatka • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Czekoladowa karpatka

Klasyczna karpatka z kakaowym twistem! To ciasto osłodzi każdą okazję, na przykład Dzień Babci i Dzień Dziadka. Słodki poczęstunek połączy pokolenia przy jednym stole i zapewni moc dobrych wspomnień.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

woda - 1 szkl
kakao - 1 łyżka
mąka pszenna - 150 g
jajko - 5 szt.
sól - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
mleko - 600 ml
masło - 150 g
czekolada gorzka - 50 g
cukier - 100 g
budyń czekoladowy - 80 g
masa kajmakowa - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE:
Wodę i masło gotujemy w garnku. Zdejmujemy garnek ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, cały czas energicznie mieszając. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy całość ponownie ok. 2-3 minuty, cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
2.PIECZEMY SPODY:
Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40-45 minut. Następnie czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy masło, czekoladę i cukier, całość podgrzewamy. W pozostałych 200 ml mleka rozpuszczamy oba opakowania budyniu. Dobrze rozmieszany wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy. Gotowy krem odstawiamy do przestudzenia i przykrywamy folią spożywczą.
4.SKŁADAMY CIASTO:
Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Następnie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej krem, a całość przykrywamy drugą porcją ciasta. Karpatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Przed podaniem posypujemy ją cukrem pudrem.
Czekoladowa karpatka

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

Wodę i masło gotujemy w garnku. Zdejmujemy garnek ognia, dodajemy mąkę oraz kakao, cały czas energicznie mieszając. Ponownie stawiamy garnek na małym ogniu i gotujemy całość ponownie ok. 2-3 minuty, cały czas energicznie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.

2

PIECZEMY SPODY

Formę wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy w niej jedną część ciasta. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40-45 minut. Następnie czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do garnka wlewamy 400 ml mleka, dodajemy masło, czekoladę i cukier, całość podgrzewamy. W pozostałych 200 ml mleka rozpuszczamy oba opakowania budyniu. Dobrze rozmieszany wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy. Gotowy krem odstawiamy do przestudzenia i przykrywamy folią spożywczą.

4

SKŁADAMY CIASTO

Spód ciasta smarujemy masą kajmakową. Następnie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej krem, a całość przykrywamy drugą porcją ciasta. Karpatka najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce. Przed podaniem posypujemy ją cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4662,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

291,4 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

23,1 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

5,1 g

Podobne przepisy

Czekoladowa karpatka - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl